Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24

...
Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24
Коментари Харесай

Александровска болница: Просрочените ни задължения не са в размер на 24 млн. лв.

Информацията, че сме натрупали просрочени отговорности в размер на 24 милиона лв., не дава отговор на истината. Това съобщи на конференция доктор Атанас Атанасов, изпълнителен шеф на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване " Александровска " ЕАД. Поводът е инспекцията на Министерството на здравеопазването (МЗ) за финансовото положение на болничното заведение, за която бе обявено преди дни.

Бяхме принудени да свикаме тази конференция, тъй като имахме среща с министъра на опазването на здравето, на която изказахме нашето виждане, че има несъответствия с оповестените данни и тези от нашето счетоводство, изясни Атанасов. Той уточни, че още веднъж инспектори са пристигнали в лечебното заведение, където са имали срещи с специалистите от счетоводството и финансовия отдел на болничното заведение.

Не желая да върша догатки, само че пораждат подозрения дали одиторският екип не разгласява тези данни напълно целеустремено за да се създадат някакви внушения, разяснява Атанасов.

От Александровска болница раздадоха на публицистите писмена информация, в която се показва, че изказванието, че за интервала 30 юни 2021 година – 31 август 2022 година управлението е позволило нарастване на просрочените отговорности с 24 250 740 лева е погрешно. „ Сумата на повишаване на дълга за този интервал е доста по-малка от посочената в известието, а точно – 9,3 млн. лева “, споделят от настоящето управление.

Извършено е погасяване на отговорности в размер на 44 275 476 лева, което е довело до понижаване на темпа на растежа на просрочените отговорности, настояват още от болничното заведение.

По отношение на констатацията на Министерство на здравеопазването, че насъбраните просрочени отговорности към снабдители от последната година – 2021 година, в размер на 23,5 млн. лева, надвишават финансовите запаси на лечебното заведение, от Александровска болница настояват, че сумата е насъбрана в „ главно в интервала от 31 март 2021 година до 30 юни 2021 година, т.е. преди встъпването в служба на актуалното управление “.

Ръководството на болничното заведение е подхванало своевременни дейности за кандидатстване и надлежно утвърждение от Българската банка за развиване на заем от 5 млн. лева, споделят от лечебното заведение. Оттам показват, че заемът е утвърден, само че Министерство на здравеопазването към момента не е одобрило решението на Съвета на шефовете.

Д-р Атанасов сподели също, че в продължение на година от болничното заведение са очаквали дефинитивно решение за външно финансиране. Успяваме да работим устойчиво, макар тежестите, с непрекъснати договаряния с компаниите, изясни той.

В отговор на въпрос шефът на Александровска болница сподели, че няма всеобщо овакантяване на лекари, което да докара до утежняване на лечебния развой.
Попитан за възможната му промяна, Атанасов отговори: " Никой не е женен за длъжността си, ние сме подготвени да освободим ръководството на други хора, които имат по-добри дадености да се оправят с казуса ".

По думите му обаче изнесените от Министерство на здравеопазването данни уронват освен престижа на настоящето управление, само че и този на самата болница.

На 10 октомври, след изработен одит, от Министерство на здравеопазването оповестиха, че отговорностите на Александровска болница са се нараснали с над 24 млн. лева за година. От лечебното заведение излязоха с позиция, в която декларират, че не одобряват изнесените данни. От болничното заведение настояват, че има „ груби фактологични неточности до степен, в която обстоятелствата са безусловно погрешни “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР