Информация за корупцията в България е известна от години във

Информация за корупцията в България е известна от години във ...

Елена Поптодорова: САЩ ни казват, че отново не сме си свършили работата

Информация за корупцията в България е известна от години във Вашингтон и Брюксел, заяви пред бТВ бившият ни посланик във Вашингтон . Според нея санкциите по Закона "Магнитски" са, защото действия у нас са застрашили сигурността на ЕС и САЩ.
Бившият посланик заяви, че допуска корупционни схеми да има и във военното дело. "Там всичко е класифицирано и не зная да има достатъчно разследвания. Разследванията трябва да са в напречен разрез – тук идва и Законът „Магнитски“, той казва, че ние не сме си свършили работата“, каза Поптодорова.

Елена Поптодорова за оповестяването на санкциите от САЩ : Америка ни е съюзник! Елена Поптодорова за оповестяването на санкциите от САЩ : Америка ни е съюзник!
"САЩ избраха правилен момент за публична демонстрация по една болезнена тема, която не е слизала от дневния ред на двустранните отношен...
"От колко години ни казват различни неща. Винаги присъстват специални параграфи - реформи в съдебната система и борбата с корупцията. Ние явно разбираме само от такива разтърсващи мерки. Това има ефекта на камъчето водата - концентрични кръгове, които ще вървят дълго време. Единственият верен добър ход е незабавно последователно и повсеместно разследване на всички тези случаи, които са известни. Записите не са градски легенди. Те са някакъв вид материална улика, която трябва да бъде разследвана. Информация по тези казуси е известна от години във Вашингтон и Брюксел. Това все пак е обмен. Аз предлагам да тръгнем от записите. Под ръка са ни", каза Поптодорова.
По думите ѝ в Българската армия липсва стратегия за развитие, последният ни план, основа за кандидатстването ни в НАТО, е изготвен през 1999 г. Според нея оттогава политиката в отбраната е на парче. Поптодорова заяви, че България няма проблем с евроатлантическата си ориентация и въпросът за напускане на НАТО не стои на дневен ред. Тя добави обаче, че наблюдава "упорство" България да премине в технологичната зона на НАТО чрез модернизация на армията, като се държи "прикована" към Съветските модели. "Оперативната съвместимост не трябва да е само на хартия, помните драмите покрай избора на F-16, когато беше доказано, че "Грипен“ може да е добра машина, но не е НАТО-вската машина“, допълни тя.
Поптодорова коментира и фаталната катастрофа край Шабла с българския МиГ-29. Според нея въоръжението на българската армия е изключително остаряло. По думите ѝ най-новите ни бойни машини са от 80-е години на миналия век. "Последната капка беше, когато разбрахме, че Българският военноморски флот няма уреди, с които да извърши търсенето, а трябваше да помолят две частни фирми да го направят със своите съоръжения. Свикнахме в последните години да получаваме статистика на кое последно място, а военната сфера беше останала настрани, сега добавихме и тази сфера, в която България е драматично изостанала“, коментира тя.
Според нея, когато няма пари за гориво, няма как българските пилоти да направят необходимия брой летателни часове. "И когато си помислим, че милиарди са изтекли в една тройна яма, енергийна, която беше гарнирана с четвърта – с "Турски поток“. Само да сметнем – тези милиарди, ако бяха отишли за укрепване на българската армия, нямаше да е в това състояние“, добави дипломатът.

Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на дър...

Източник: actualno.com