Информация за арести на българи дойде от македонското МВР. Напрежението

...
Информация за арести на българи дойде от македонското МВР. Напрежението
Коментари Харесай

Информация за арести на българи дойде от македонското МВР

Информация за арести на българи пристигна от македонското Министерство на вътрешните работи. Напрежението на границата стартира още през вчерашния ден сутринта, когато българи, чакащи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Деве хълм ", бяха блокирани на влизане в страната. Стигна се до разногласия сред българи и гранични служители на реда.

Словесни разногласия сред български жители и македонските гранични управляващи, закани за обсада на границата и десетки мъже, дами и деца, които не съумяха да влязат в Северна Македония и да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Такава беше обстановката на българо-македонската граница през днешния ден. След като наши сънародници търпеливо чакаха 4 часа да се оправи системата на македонските гранични управляващи преди да минат инспекция се оказа, че доста българи имат възбрана да влизат в прилежащата страна без да подозират за това.

Боян Донев и Никола Арнаудов са двама от десетките българи, които през целия ден чакаха да влязат в Северна Македония през граничен пункт " Деве хълм ". След часове очакване обаче се оказа, че двамата без да подозират имат възбрана за влизане в прилежащата страна.

Боян Донев: " Претекстът беше, че сме опасност за националната им сигурност. В колата, в която аз пътувам единствено аз получих такава възбрана, само че след диалози с другите се оказа, че критерия да получат възбрана всички, които на 14 януари са били в Македония за респект на 95 години от Мара Бунева, на плочата да поставим цветя. Всички тези българи получиха възбрана за влизане в Македония под предлог, че сме опасност за националната сигурност на Република Северна Македония ".

Никола Арнаудов: " Чакахме търпеливо на границата, започнаха да претърсват колите една по една, търсеха деликатно, след което започнаха изборно да позволяват хора. На някои от хората, в това число и на мен бяха издадени документи, че сме опасност за националната сигурност. Аз скоро не съм бил в Северна Македония и не виждам каква е повода да ми издадат подобен документ.

Напрежението на границата стартира да се повишава още от сутринта - управляващите обявиха, че поради срив в системата българите би трябвало да чакат за инспекция на документите.

Виктор Стоянов, фондация " Македония ": Това отношение е меко казано недопустимо, враждебно отношение от страна на Северна Македония към България, към българските жители. Тук при минус 5 градуса стояха повече от 4 часа стотици българи и границата беше затворена ".

Ситуацията на границата разяснява и вътрешният министър Иван Демерджиев, който в късния следобяд се поклони пред мемориала на Делчевия жанр в Благоевград.

Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи: " Декларациите бяха, че всички български жители ще бъдат позволени, с цел да почетат паметта на Гоце Делчев. Както видяхме, че това не се случи, аз неведнъж заявих на моя сътрудник че сходен метод не показва доверие и почитание такова, каквото си дължат двата народа. Подобен метод не е пътя, по който заявява, че е тръгнала РСМ ".

А от вътрешното министерство на Република Северна Македония обявиха, че в следобедните часове трима български жители са били арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Деве хълм " за нарушение на публичния ред и успокоение.

Българска национална телевизия, новини
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР