Информационната обиколка из социалните центрове в община Сливен продължава. Поредната

...
Информационната обиколка из социалните центрове в община Сливен продължава. Поредната
Коментари Харесай

Девет години отбелязва Центърът за настаняване от семеен тип в кв. „Ново село“

Информационната обиколка из обществените центрове в община Сливен продължава. Поредната спирка е в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания на ул. „ Гаговец “ в региона на кв. „ Ново село “. Там денят за потребителите стартира със взаимни спортни игри навън, дружно с децата и младежите от обществения център от същия вид, който се намира в кв. „ Българка “. Социалните служащи от двата центъра споделиха, че постоянно се провеждат взаимни мероприятия, в които децата и младежитесе опознават, играят, спортуват и се състезават.

Вече девет години общественият център в кв. „ Ново село “ обезпечава покрив и денонощна грижа на деца и младежи с увреждания. Изграден през 2014 година, той дава витална среда и условия за пълноценно им израстване и развиване, които все още на настаняване, не са могли да получат в биологичното семейство, в семейство на близки или родственици, или в приемно семейство. Социалният служащ Росица Тодорова, която работи в центъра през цялото време показа, че целият екип се стреми да сътвори среда, близка до фамилната, при която децата и младежите да се социализират, да получават нужната индивидуализирана грижа и да се усещат удобно.

Капацитетът на обществената услуга е 14 души. При разкриването й там са били настанени консуматори от обществените домове в град Кермен и село Медвен. „ Към момента имаме настанени 13 младежи от друг пол и възраст. За тях се грижат обществен служащ, здравна сестра и 11 детегледачи “, уточни Тодорова. Услугата е 24-часова грижа за всяко дете и юноша и според от самостоятелните му потребности. Част от потребителите посещават Дневния център „ Свети Стилиян Детепазител ” и един от обществените центрове в постройката на бившето учебно заведение „ Хаджи Димитър “ в кв. „ Клуцохор “. Там по самостоятелни стратегии с тях работят логопед, испециални педагози. С трима от потребителите със зрителни нарушавания, почасово работят на място рехабилитатори и кинезитерапевти от Центъра за обществена рехабилитация и интеграция за хора със сензорни и физически увреждания. Тодорова показа още, че едно от децата посещава учебно заведение.

Двуетажната постройка разполага с всекидневна, кухня и столова, хол с 3 спални пространства, баня и тоалетна. На вторият етаж са ситуирани 2 холни и 8 спални пространства с бани и тоалетни. Центърът разполага с прилежащо дворно пространство, където се организират действия и занимания навън.

Храната за децата и младежите се подготвя и доставя от лицензиран снабдител.

Центърът е построен по Проект „ Деинституционализация на деца в риск, чрез създаване на центрове за настаняване от фамилен вид за деца в риск в община Сливен ”. Реализира се по Проект № BG051РО001-5.2.1-0062-С0001 „ Предоставяне на обществена услуга „ Център за настаняване от фамилен вид ” за деца и младежи с увреждания в град Сливен ”. Той е по Процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG51PO001-5.2.12 „ Да не изоставяме нито едно дете ”, по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

Представянето на Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания на ул. „ Гаговец “ в региона на кв. „ Ново село “е част от акцията на Община Сливен запопуляризиране намрежата от обществени услуги – една от най-добре развитите в страната.Целта й еда се увеличи информираността измежду жителите на общината, заинтригуваните лица и техните близки, които имат потребност от поддръжка от обществената сфера. Към материалите има видеа, които се разгласяват на Facebook страницата на Община Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР