Информационна мъгла обви разговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас

...
Информационна мъгла обви разговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас
Коментари Харесай

Мъгла обви диалога между Атина и Скопие за "Македония"

Информационна мъгла обви диалозите сред гръцкия външен министър Никос Кодзиас и македонския му сътрудник Никола Димитров, разяснява сръбското радио Б92.

Двамата дипломати през вчерашния ден преговаряха в продължение на три часа във Виена. Въпреки обаче дългата среща не стана ясно дали е реализиран пробив в разреваването на казуса сред двете балкански страни, който съществата от към този момент над 25 години.

Единственият, който направи изказване, бе медиаторът сред Атина и Скопие – Матю Нимиц. Американският посланик се ограничи с тирада 30-секундна тирада. Изказването му съдържаше единствено протоколни изрази като ползотворна полемика и ползотворна среща, осведоми белградската медия.

Издания от Скопие разясняват срещата по два метода. Първият е, че двете балкански страни не са постигнали пробив. Второто търкулване е, че Гърция и Македония са постигнали прогрес, само че желаят да го запазят в загадка.

Медии от членката на Европейския съюз разказват срещата като продуктивна. Те допускат, че краят на разногласието може да бъде комплициран през юни.

По-рано Коциас съобщи, че страната му няма да вземе решение за участието на северозападна си съседка до края на първата половина на 2018 година

Единственото ясно от договарянията в австрийската столица е, че диалозите ще продължат на 3 и 4 май в Солун, и седмица по-късно в Атина, добави Б92.

Гърция и Македония започнаха при започване на 2018 година начинания за решаването на разногласието за името на балканската страна, почнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 година Атина не признава името на северозападната си съседка, тъй като в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата страната със столица Скопие попада в интернационалните организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР