Информационен полет над датата 9 април. Преди 52 години в

...
Информационен полет над датата 9 април. Преди 52 години в
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 9 април е първият полет на „Конкорд“

Информационен полет над датата 9 април. Преди 52 години в облаците полита първият аероплан, който развива скорост над 1228 км – или скорост по-бърза от звука.

На 9 април 1969 година в Англия се организира първият изпитателен полет на пътнически аероплан " Конкорд ". Той и съветският аналог " ТУ-144 " са единствените досега свръхзвукови самолети, правили пътнически полети.

Трансатлантическият полет – от Париж или Лондон до Ню Йорк, бил с дълготрайност към 3 часа и половина.

Най-забележителното прекарване с " Конкорд " е, че това е единственият аероплан, който може да изпревари залеза. По време на някои полети рано вечерта от Европа до Съединени американски щати е било допустимо самолетът да излети по мрачно и да настигне слънцето.

Бързото прескачане на континенти обаче си има солидна цена – билет от Хийтроу до летище „ Джон Кенеди “ е 11 хиляди $.

Освен икономическата целенасоченост, полетите на борда на свръхзвуковата летяща машина през цялото време са считани за рискови. И след тъкмо един случай опасенията за сигурността прекатурват историята. На 25 юли 2000 година при излитането на полет 4590 на " Еър Франс " в Париж самолетът се възпламенява. Машината прелита няколко километра, преди да се забие в хотел отнемайки живота на 113 души. Разследване по-късно изрично потвърждава, че повода за злополуката не е проблем в самия аероплан, а железно парче отчупило се от друга машина на пистата. Въпреки това заглавията във вестниците и публичните настроения водят до предизвестения край- на заветния 24 октомври 2003 година, когато към пистите на най-голямото лондонски летище самолетът с закривен нос, претрупан със международни звезди се приземява за последно пред погледите на натрупалото се голям брой - кралско изпращане на един същински кралски аероплан.

9 април е печален ден за музикалните фенове. И тези, допрени от „ бийтълсманията “ владяла света цяло десетилетие. На 9 април 1970 Пол Маккартни афишира публично разпадането на именитата група „ Бийтълс “.
Снимка: Getty Images
Началото на края обаче идва по-рано. През 1969 година напрежението и неразбирателствата в групата се ускоряват. Все по-ясно стартират са се открояват самостоятелните усети и стилове на обособените членове.

По това време Джон Ленън образува сантиментално и професионално партньорство с Йоко Оно. Някои среди упрекват нея и я сочат като основна причина за разпада на групата, само че истината е, че отчуждението към този момент е почнало. През септември 1969 година Джон декларира на групата, че напуща.

Останалите съумяват да го убедят да не го оповестява обществено, до момента в който не излезе последният албум на групата. А той е „ Let It Be “ и е може би най-успешният в блестящата им кариера.
Снимка: Reuters
Ливърпулската тайфа трансформира стила и мисленето на милиони младежи по света. Една от малко известните фантазии на групата е, че през 1967 година „ Бийтълс “ възнамеряват пътешестване до Гърция с концепцията да си купят остров и да се открият там. Искали да си построят четири къщи, свързани по средата със стъклен кулоар. На острова щяло да има къщи и за околните им другари. Този щур проект бил по концепция на Джон.

Уморени от британското време и лудите почитатели, Ленън желал умерено място, на което той и приятелите му да живеят умерено. Част от концепцията се осъществила – момчетата отлетели за Гърция и взели яхта чартърен. Открили остров, с формата на китара, наименуван Лесло, който не съществува на нито една карта. Докато уреждали договорката, " Бийтълс " се върнали към работата си и скоро изгубили интерес към гръцката си фантазия. Години по-късно Джордж Харисън посвещава ария на южната ни съседка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР