Информаторът на Световната антидопингова агенция (WADA) Григор Родченков даде интервю

...
Информаторът на Световната антидопингова агенция (WADA) Григор Родченков даде интервю
Коментари Харесай

Информатор на WADA за руския допинг: Пет титли от Сочи са нечестни, заплашват живота ми

Информаторът на Световната антидопингова организация (WADA) Григор Родченков даде изявление за американската телевизия CBS, в което в детайли описа за съветската държавна система за допингиране на спортисти. Бившият началник на Московската антидопингова лаборатория разкри, че животът му е заплашван и по тази причина се е наложило да промени външността си  (как изглеждаше Родченков преди смяната може да видите на фотографията вдясно).

„ Има информация, че животът ми е в заплаха. Затова взехме нужните ограничения. В моята татковина мнозина желаят гибелта ми. Въобще там убиват доста хора. Дали Владимир Путин би желал да замълча? Да! Неговите врагове умират даже на територията на Съединени американски щати. Постоянно ме заплашваха. Дори желаеха да дам подправени показания против сестра ми. Твърдяха, че в противоположен случай ще ме хвърлят в пандиза. По това време бях покрай самоубийство “, описа Родченков.

„ Сигурен съм, че Путин знаеше за държавната система за допингиране в спорта. Министърът на спорта Виталий Мутко му докладваше за всичко. Двамата са се срещнали още през 90-те години в Санкт Петербург. Самият Мутко ми е разказвал, че Путин непрекъснато се е интересувал за подготовката за Сочи 2014, има ли проблеми и има ли потребност от спомагателна помощ “, призна информаторът на WADA.

Той разгласи и броя на златните медали, извоювани от допингирани съветски спортисти в Сочи и назова гении хората от специфичните елементи, които са съумели да подменят запечатаните проби за неразрешени стимуланти. Както е известно, Русия завоюва 11 златни оценки на олимпийските игри през 2014 година

„ Пет медала бяха извоювани с допипг. В биатлона, ски-бягането, бобслея и скелетона. С нечестни победи се снабдиха скиорът Александър Легков, скелетонистът Александър Третяков и бобслеистът Александър Зубков. С допинг беше извоювана и мъжката щафета в биатлона, в която се състезаваха Алексей Волков, Дмитрий Малишко, Евгений Устюгов и Антон Шипулин.

„ През вратата беше невероятно да се проникне в помещението, в което се съхраняваха допинг пробите. Имаше камери от двете страни. Дори да пипнеш вратата беше невероятно, защото незабавно се включваха алармените системи. Официално Евгений Блохин се водеше водопроводчик, само че същинската му роля беше почистването на пробите. В стената имаше дупка, която свързваше охранявата зона на постройката с неохраняваната. Тази дупка беше замаскирана, а през нея се правеха всички измами. Експертите от специфичните елементи откриха метод, с който да се подменят пробите. Тези хора са гении. Аз персонално в никакъв случай не съм виждал по какъв начин се прави това. Постоянно се правеше един и същи фокус със запечатаните проби. Мошеничеството беше в промишлени мащаби “, приключи някогашният началник на Московската антидопингова лаборатория.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР