Информаторът на Международната антидопингова агенция (WADA) Григорий Родченков е направил

...
Информаторът на Международната антидопингова агенция (WADA) Григорий Родченков е направил
Коментари Харесай

Руският информатор на WADA Родченков е опитал да се самоубие в САЩ

Информаторът на Международната антидопингова организация (WADA) Григорий Родченков е направил опит да се самоубие в Съединени американски щати, където му е предоставено леговище, написа съветският портал gazeta.ru.
 В Русия събраха доказателства, че не са подменяли допинг проби  Хванаха с допинг олимпийски първенец от Лондон 2012  Обвиниха МОК за замитане на допинг абсурда с Русия  Втори съветски състезател с допинг в Пьонгчанг
По информация на разнообразни медии, Вашингтон настойчиво се пробва да скрие случая. Новината бе публикувана от Telegram-канал на телевизия RT, който се базира на вице-президента на Международния комитет за отбрана правата на индивида Александър Йонов.

„ Информацията е получена от мои сътрудници от Съединени американски щати по линия на комитета. Тя грижливо се прикрива от американските специфични служби, с цел да не излезе в пресата ”, акцентира той.
Йонов прибавя, че Родченков е опитал да се самоубие на 19 юни. В неговия апартамент са открити голям брой бутилки от алкохол и празни опаковки от силнодействайщи лекарства. По мнението на Йонов сега над Родченков се оказва голям натиски от страна на американското правораздаване и специфични служби.
„ Те го принуждават по всякакъв начин да свидетелства срещу Русия. Видимо нервите му не са издържали след такива съществени обвинявания и целият този звук, който се подвигна към неговата персона ”, съобщи той.

Информаторът на WADA - Григорий Родченков, от който потегли абсурдът с сменените допинг проби в Сочи`14, е някогашен шеф на Московския антидопингов център. Той избяга от Русия след абсурда с допинга в леката атлетика през 2015 година, поради който беше уволнено управлението на Руската антидопингова организация (РУСАДА), а малко по-късно двама от доскорошното й управление - шефът Никита Камаев и ръководителят на УС Вячеслав Синев, починаха в границите на няколко дни.

Родченков е в Съединени американски щати, под протекция на ФБР и никой не знае местонахождението му. След като получи леговище, той описа пред в. " Ню Йорк Таймс " за допинг системата, основана в Русия особено за домашните игри в Сочи. Той твърди, че системата е под крилото на ФСБ и министерството на спорта. При нея с чисти проби са заменяни " нечисти ", с приготвян от самия Родченков коктейл от стероиди. Разкритията предизвикаха основаването на комисията " Макларън ", която да ревизира истинността им. Нейният отчет ги удостоверява, без да може да ги потвърди, тъй като е формиран най-вече въз основа на диалози с вероятно забъркани лица. Затова МОК сътвори комисиите на Денис Освалд и Самуел Шмид, които да създадат спомагателни следствия.



Родченков е химик, състезавал се е на студентско равнище в леката атлетика. Признава, че от този момент се интересува от допинг и даже е пробвал самичък някои препарати. През 80-те години на ХХ век е назначен в Московския антидопингов център. В средата на 90-те отпътува за Съединени американски щати, където работи за " Хюлет-Пакард " - един от най-големите производители на аналитично съоръжение за антидопинг лаборатории. После работи и в антидопинговия център в Калгари (Кан). Връща се в Русия и през 2005 година и отново става шеф на московския антидопингов център. През 2011 година, съгласно тв канал " 360 " се появяват оперативни данни, че в Москва има проведена група за търговия със неразрешени препарати и неин водач е Родченков, настоящ със сестра си. Бившата състезателка по крос Марина Родченкова продалава допинга, а брат й подсигурил на спортистите, че щом са купили допинг от него, пробите им ще са чисти. На Родченков са повдигнати обвинявания за противозаконна търговия със неразрешени субстанции в огромни размери. Той обаче влиза в психиатрия след опит за самоубийство, а диагнозата му е шизоидно разстройство на личността, обострящо се от стрес. Когато излиза от болничното заведение, всички обвинявания към него са свалени и той даже резервира поста си на началник на антидопинговия център - чак до 2015 година Сестра му е наказана условно.

След като през 2015 година излиза наяве, че при постоянните му срещи с сътрудници от спецслужбите в центъра са унищожени над 1400 проби, той е заставен да подаде оставка и бяга в Съединени американски щати, защото се бои за сигурността си - твърди, че негов другар в държавното управление го предизвестил, че се готви " самоубийството му ". Режисьорът и продуцент Брайън Фогел оказва помощ на Родченков да емигрира.

Световната антизопингова организация (WADA) прибегна към услугите на канадския професор по право доктор Ричард Макларън, който приготви обвиняванията. В отчета " Макларън " се акцентира заключението, че сред 2012 и 2015 година от програмата за допинг са се възползвали над 1000 състезатели от 30 типа спорт.
В края на 2017 година бе решено Русия да не взе участие на зимните олимпийски игри в Пьончан 2018. Изпълнителния комитет на МОК в Лозана взе решението си поради редовно нарушение на антидопинговите правила. На форума бяха позволени единствено съветски състезатели, които не са уличавани в приложимост на неразрешени стимуланти. Те участваха под безпристрастен байрак.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР