Информаторът, който извади данни, че няколко банки манипулират лихвения индекс

...
Информаторът, който извади данни, че няколко банки манипулират лихвения индекс
Коментари Харесай

Банков информатор на Дойче банк получи 200 млн. евро възнаграждение

Информаторът, който извади данни, че няколко банки манипулират лихвения показател LIBOR, е получил заплащане 200 млн. $, съобщи Блумбърг.

Както е известно редица банки бяха санкционирани за операции на междубанковия лихвен показател LIBOR. През 2012 година Barclays Banks бе санкционирана над 400 млн. $, UBS заплати 1,5 милиарда $ обезщетение, а през 2013 година санкционирана бе Rabobank s 774 млн. евро, а единствено санкциите, наложени от Европейската комисия бяха за Deutsche Bank –  259 млн. евро, Royal Bank of Scotland – 260 млн. евро, JPMorgan – 80 млн. евро. Общата сума на санкциите се прави оценка на 9 милиарда $, като единствено Deutsche Bank заплати 2,5 милиарда $.

В края на тази година показателят LIBOR ще спре да бъде употребен, в това число и поради абсурда по манипулирането му.

Възнаграждението на осведомител, за който е известено само, че е чиновник на Deutsch Bank на високо равнище, е било платено от Комисията за търговия на фючърси, самостоятелна организация на американското държавно управление.  Той е предоставил  основна информация за абсурда, тъкмо в миг, в който следствието по случая е било почнало и е имало потребност от посока, с цел да бъдат задвижени обвиняванията.

Манипулирането на LIBOR бе едно от едно от основните разкрития, които станаха в резултат на световната финансова рецесия от 2008 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР