Инфлуенсърката Хадис Наджафи е била убита по време на протестите

...
Инфлуенсърката Хадис Наджафи е била убита по време на протестите
Коментари Харесай

Инфлуенсърка е била убита по време на протестите в Иран


Инфлуенсърката Хадис Наджафи е била убита по време на митингите в Иран, оповестява unilad.com.

Общественото неодобрение в Иран се надигна след гибелта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември. Тя е била задържана три дни преди този момент поради погрешно носене на хиджаб.

Властите настояват, че дамата е умряла от инфаркт, макар че чичо ѝ отрича в фамилията им да има здравна история на сърдечни проблеми. Очевидец, пък, споделя, че Амини е била пребита преди да бъде качена в полицейския ван.

Много ирански дами излязоха на улицата, с цел да изгорят хиджабите си в символ на митинг. Сред тях е била и тиктокърката Хадис Наджафи, която е била убита. Напът към митинга Наджафи е снимала видео, в което е изказала очакванията си, че в бъдеще всичко в Иран ще се промени. По-малко от час по-късно тя намира гибелта си.

Неин другар, който е поискал анонимност, споделя пред Sky News, че иранската полиция неведнъж е стреляла по Наджафи. По думите на нейния-близък, иранските управляващи не са позволили фамилията на дамата да я види.

„ Няколко медицински сестри са предизвестили фамилията ѝ да бяга, защото Хадис е била на митингите, а поради това може и самите те да станат цел на полицията “, споделя източникът.

По думите на приятеля на Наджафи на „ плачещите ѝ майка и сестра “ им било разрешено да видят лицето и в петък сутринта, само че единствено с цел да се уверят, че погребват верния човек.

Президентът на близкоизточната страна Ебраим Раиси съобщи, че по случая ще бъде извършено следствие. Той, обаче, също по този начин предизвести, че ще бъдат подхванати дейности против всеки, който заплашва публичната сигурност на Иран.

This is the funeral of 20 year old, who was shot dead on the streets by security forces for protesting yhe murder of by Hijab Police.
Hadis was a kind hearted girl and loved dancing.
— Masih Alinejad
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР