Инфлацията за 2022 ще е по-висока от очакваната от премиера

...
Инфлацията за 2022 ще е по-висока от очакваната от премиера
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Инфлацията през 2022 ще е по-висока отколкото...

Инфлацията за 2022 ще е по-висока от предстоящата от премиера Кирил Петков. Тя ще е сред 8 и 10%. Това предвижда по бТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков, който в този момент е учител в Лондон.

„ Двете служебни държавни управления са отговорни за неприемането от Еврокомисията на Плана ни за възобновяване. От една страна да получим пари, а от друга да имаме стопански напредък, който да е по-висок от инфлацията. Пропусна се инфлацията за 2021, а аз чакам да е по-голяма и през 2022. Ще е сред 8 и 10%. “, сподели Дянков.

Пицата на бюджета следващата година обаче няма да е постна, а противоположното.

„ Сега е наопаки от 2009, когато бях министър – в този момент рецесията е друга. Финансовият министър би трябвало да прави повече обществени заплащания и да тръгнат огромните капиталови планове. Пицата няма да е постна “, безапелационен е Дянков, който остана в националната памет като " свидлив " финансов министър.

Той счита, че има подценяване на обстановката от настоящето държавно управление и по тази причина то чака инфлацията следващата година да е по-ниска. „ Няколко фактора има тя да е по-висока. Първият е омикрон, който не съществуваше предходните месеци. Всичко това върви към по-голяма инфлация. По-високата инфлация ще бъде преборена с по-големи вложения – тази година те внезапно понижиха. Следващата година проектът за възобновяване би трябвало да се вкара и вложенията да се усилят. Не ни би трябвало нов дълг от 10-12 милиарда, както бе заложено при второто служебно държавно управление. Може би към 4 - 4,5 милиарда лв. ще свършат работа “, счита Симеон Дянков.

Еврозоната е все по-проблемна точно поради формалната инфлация. Според Маастрихтските критерии тя би трябвало да е ниска.

„ Тук не се вписваме в тази част. Другата тематика е конвергенцията – икономическият ни напредък в идващите години би трябвало да е най-малко 2-3% повече в сравнение с е в този момент. Тепърва ще забележим обединението по какъв начин вижда 2024 за влизане в еврозоната “, сподели той.

Според някогашният финансов министър инфлацията би трябвало да се прегледа по браншове. При някои храни тя доближава 20% - 30%. „ Трябва да се види кои групи по какъв начин да се подкрепят. Добра самодейност е нарастването на заплатите на учителите с 13%. Има разнообразни аргументи за остатъка – едната е по-голямата инфлация и тъй като стопираха огромните инфраструктурни планове и парите останаха “, изясни той.

Управляващите оповестиха, че ще има доста нарастване на приходите в страната - 1,2 милиарда лв. повече. Парламентът ще реши по какъв начин да се пренасочат. Според премиера Петков, 750 милиона би трябвало да са спомагателни добавки към пенсиите, а 450 милиона спомагателна енергийна помощ за бизнеса.

„ Идеята е добра. Декември нормално е месец, когато се дават повече пари – добре е че се дават за обществени помощи. Веднъж като се даде някакъв тласък за обществено слабите е доста по-трудно да не се прави повече. Добро е и желанието за прекъсването на течовете. Със сигурност може да се оправи – когато дойдохме през 2009 дойдохме със същите стремежи. Да забележим какви са стъпките – хубаво е, че има хора, които са работили в служебните държавни управления и ще са с летящ старт. Аз имам висока оценка и за Асен Василев и за Кирил Петков – познавам ги от Харвардските курсове “, описа Дянков.

То счита, че е мъчно да се работи в необятна коалиция. Постижение е, че цялата тази коалиция съществува. Икономическата политика действително бе спряна за цяла година. Коалицията, съгласно него, е повече център-ляво и ще е за положително в случай че има повече обществени политики.

Симеон Дянков преподава в западни университети от години.

Определи вкарването на името му към абсурда с Кристалина Георгиева като „ геополитика “. „ И даже аз не разбирам задоволително – получи се буря и в нея ни хванаха и нас “, добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР