Инфлацията във Великобритания възлиза на 5,4 процента и е толкова

...
Инфлацията във Великобритания възлиза на 5,4 процента и е толкова
Коментари Харесай

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна

Инфлацията във Англия възлиза на 5,4 % и е толкоз висока, колкото не е била от 30 години. Увеличението на цените на питателните артикули, обувките и облеклата, и изключително на силата визира тежко по-бедните семейства.

„ Унизително е. Би трябвало да можем да осигурим на децата си топъл дом ", споделя Ребека от Западен Йоркшир.

Според благотворителната фондация " Joseph Rowntree Foundation ", във Англия към този момент 1,8 милиона деца живеят в семейства, чиито приходи не стигат за най-необходимото. Това излиза наяве и от думите на 11-годишния наследник на Ребека: " Понякога в действителност водим борба. Но може да стане още по-тежко, в случай че към този момент не можем да си разрешаваме даже самун и мляко ", споделя момчето. От майка си знае, че не всеки път могат да имат всичко, което желаят, а единствено това, от което в действителност се нуждаят. Запитан какво по-точно има поради, момчето прецизира – покрив над главата и обич.

Енергийните цени могат да скочат фрапантно

Но униженията ще порастват, защото от пролетта нататък британците ще разполагат с осезаемо по-малко пари. Причина за това са нарастванията на налозите, само че на първо място трагичният скок в енергийните разноски, вследствие на които инфлацията може да стигне шест или даже седем %. 

Енергийните цени във Англия имат таван, заради което до момента енергоснабдителните сдружения единствено в лимитирани мащаби натовариха клиентите си с високите цени на международния пазар. През април обаче таванът за следващ път ще бъде вдигнат, което би могло да докара до повишаване с над 50 %.

Финансовият публицист Мартин Луис, сходно на доста други, счита, че са нужни незабавни дейности. Дискутират се доста политически ограничения – от анулация на Данък добавена стойност върху силата, до помощи за разноските за отопление. Но е ясно едно: " Имаме потребност от доста нарастване – с милиарди паунда – на помощите за нуждаещите се хора и за тези, които получават ниски заплати. В противоположен случай ще се стигне до такава степен, че някои ще би трябвало да избират дали да се отопляват или да се хранят ", споделя Луис.

Милиони семейства са застрашени от финансов срив  

Средните енергийни разноски ще се усилят през април от 1277 на 2000 паунда годишно. Експертите от Resolution Foundation предвиждат, че единствено в Англия 6,2 милиона семейства към този момент не могат да заплащат сметките си.

Сред тях е и самотната майка Джо Баркам-Марш, която не може да отоплява жилището си. Температурата в него е паднала до към 16 градуса по Целзий, а двамата със сина ѝ прекарват по-голямата част от деня в детската стая – единственото помещение, което в което има килим и електрически нагревател. Джо упорства за помощи от държавното управление: " Трябва да напомним на държавното управление, че би трябвало да се погрижи за всекиго от нас. В тези неприятни времена доста хора станаха по-богати. Но има и доста, които станаха доста по-бедни. Правителството би трябвало да се намеси и да се погрижи за нас, вместо да ни не помни ", споделя тя.

Рискът от беднотия за мнозина британци е действителен, както осъзнават даже и доставчиците на сила. Поради това е решаващо какво ще направи държавното управление.

 

Източник: Дойче веле

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР