Инфлацията във Великобритания е ускорила още повече темпа си, достигайки

...
Инфлацията във Великобритания е ускорила още повече темпа си, достигайки
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания и Германия продължава да се ускорява

Инфлацията във Англия е ускорила още повече темпа си, достигайки близо 30-годишен най-много през декември, най-много поради скока на цените на храните и облеклото по Коледа, заяви Националната статистическа работа (ONS), представена от Франс прес.

Индексът на потребителските цени е повишен до 5,4 на 100 през 12-те месеца до декември по отношение на 5,1 на 100 през ноември. Това е най-високото ниво от март 1992 година, когато индикаторът доближи 7,1 на 100.

Цените на храните още веднъж мощно са нарастнали, повишаването на мебелите и облеклото също е тласнало нагоре годишната инфлация, разяснява Грант Фицнър, икономист в статистическата работа.

Цените на бензина, които са рекордни, са останали постоянни този месец и парадоксално са спрели покачването си, добавя специалистът. Миналият месец цените на  природния газ, който е огромна част от енергийния микс в страната, са достигнали рекордни стойности, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Главният икономист в KPMG UK Яел Селфин чака през април инфлацията да се повиши до 6,5%.

Очаква се вълната от Омикрон да стихне в околните месеци във Англия, но остават неяснотите, свързани с доставките, задълбочени в страната от острия дефицит на водачи на товарни камиони.

Рязко повишение на потребителските цени предходната година е натоварило и бюджетите на германците, като годишната инфлация е повишена приблизително до 3,1%. Това се показва в данните на Федералната статистическа работа (Destatis), представени от ДПА.

Така организацията с централа във Висбаден удостовери първичната си оценка. За финален път инфлацията е била на по-високо ниво през 1993 година, когато е достигнала 4, 5%. През 2020 година годишната инфлация в най-голямата европейска стопанска система е била 0,5%.

Тенденцията за повишение на потребителските цени се е ускорила през декември, като те са скочили с 5,3%  на годишна основа. Равнището на месечната инфлация е било 0,5%.

По-високата инфлация отслабва покупателната дарба на потребителите, защото тогава те могат да купуват по-малко, напомня ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР