Инфлацията във Франция се забави изненадващо през декември до 5,9%

...
Инфлацията във Франция се забави изненадващо през декември до 5,9%
Коментари Харесай

Годишната инфлация във Франция се забави изненадващо 


Инфлацията във Франция се забави изненадващо през декември до 5,9% по отношение на година по-рано от 6,2% през ноември и пазарни упования за нейното покачване до 6,4 на 100, демонстрират предварителни данни на френската публична статистика INEE.

Това понижение на инфлацията се дължи на закъснение на растежа на енергийните цени (до 15,1% на годишна база от 18,4% през ноември) и в по-малка степен на цените на услугите (до 2,9% от 3,0%).

Цените на храните нарастват за втори следващ месец с 12,1% по отношение на декември 2021 година, а тези на промишлените артикули се покачват с 4,6% след напредък с 4,4% месец по-рано.

Спрямо месец по-рано показателят на потребителските цени (CPI) се намали през декември с 0,1% след напредък с 0,3% през ноември, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък спадна през декември 2022 година с 0,1% по отношение на ноември, като годишната хармонизирана инфлация се забави до 6,7% от 7,1% месец по-рано и упования за покачване със 7,2%.

Министърът на финансите Брюно льо Мер сподели пред радио France Inter, че инфлацията ще има низходяща наклонност през 2023 година, откакто по-рано той предвижда, че инфлацията ще остане висока доникъде на годината, преди да спадне.

" Преди три години, когато удари коронавирусната пандемия, имаше опасения за вълна от банкрути, каквато Франция не беше познавала от десетилетия, само че това не се е случвало “, сподели Льо Мер пред France Inter и добави: " В хода на 2023 година би трябвало да имаме инфлация, която ще се забави ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР