Инфлацията във Франция леко е забавила темп през август благодарение

...
Инфлацията във Франция леко е забавила темп през август благодарение
Коментари Харесай

Инфлацията забавя темп във Франция


Инфлацията във Франция леко е забавила ритъм през август с помощта на успокояването на цените на силата, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (Insee), представени от Ройтерс.

Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ), който разрешава съпоставяне с други страни от еврозоната, е повишен с 6,5 на 100 на годишна основа по отношение на +6,8 на 100 през юли. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха повишаване от 6,7 на 100.

Националният показател на потребителските цени регистрира напредък от 5,8 на 100 за една година след +6,1 на 100 през юли.

Инфлационната наклонност в елементи

Увеличението на цените на силата е забавило ритъм до 22,2 на 100 на годишна основа през август по отношение на +28,5 на 100 предходния месец.

Покачването на цените на храните обаче се е засилило и доближава 7,7 на 100 този месец по отношение на август 2021 година, след +6,8 на 100 през юли, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цените на услугите са нарастнали със същия ритъм както и през юли, прецизира институтът, представен от Агенция Франс Прес.

Спад на потреблението на семействата във Франция през юли

Потреблението на френските семейства през юли се е свило с 0,8 на 100 след два месеца лек напредък, демонстрират статистическите данни. Спадът е обвързван с ново намаляване на потреблението на промишлени артикули (-1,4 на 100 след -0,7 на сто).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР