Инфлацията в Турция удари над 15% през юни за първи

...
Инфлацията в Турция удари над 15% през юни за първи
Коментари Харесай

Турция се тресе! Инфлацията достигна 15%

Инфлацията в Турция удари над 15% през юни за първи път от близо петнадесет години, предадоха турските медии, базирайки се на публикувана информация на Турския статистически институт.

Турция се тресе стопански, а лирата се обезценява от ден на ден на фона на политическите битки в страната. Президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването завоюваха безапелационно на изборите, само че рецесията не е завършила.

Ердоган опита да убеди турския народ, че действително рецесия няма, само че съгласно стопански специалисти точно репресивните политики на президента са провокирали такава. Индексът на потребителските цени, измерващ темповете на изменение на цените на потребителските услуги, се повиши до 15.4% през юни.

За информация – през месец май е бил 12.2%. От 2004 година насам в Турция не е имало такива числа. Вицепремиерът Мехмет Шимшек побърза да успокои популацията, казвайки, че икономическите проблеми „ могат да бъде преодолени “.

Турската лира реагира с нов спад след изнесените данни. Турците гласоподаваха на предварителни избори за президент и парламент, а вотът се организира на фона на наложеното изключително състояние след опита за боен прелом през 2016 година. Възможно е поради инфлацията Турската централна банка да увеличи лихвените проценти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР