Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да

...
Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да
Коментари Харесай

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?


Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да се обезценява. Последиците може да са съдбовни. В Турция следва всеобща вълна от банкрути, предвиждат специалисти.

Инфлацията в Турция стигна 20 %. Но от Централната банка твърдят, че сегашните високи инфлационни стойности са краткотрайно събитие. Това може и да е правилно за моментното световно развиване, само че не и за Турция. Защото страната има проблеми с инфлацията от над 10 години, а наклонността продължава да е възходяща.

През октомври потребителските цени в Турция са се нараснали с 19,9 % по отношение на същия месец на 2020 година, по данни на Националната статистическа работа в Анкара. А по отношение на предходния месец с 2,4 %.
Редакцията предлага
Рекордно слаба турска лира

Причината за забележителния растеж на инфлацията бързо беше открита: съгласно икономисти, като валутния специалист Тата Гоус от Комерцбанк, отговорна е турската лира, която продължава да се обезценява. Преди няколко дни лирата удари ново дъно по отношение на щатския $ и еврото.

Евтината турска валута оскъпява вносните артикули, което пък подвига разноските на фирмите и издръжката на живота на доста турци. Логичната последица от това е растяща инфлация.

Икономистите считат, че Централната банка би трябвало да се намеси. Ако се наложат по-високи лихви, към Турция биха се насочили финансови потоци, а това би нормализирало турската лира. Обратно на всякаква икономическа логичност обаче президентът Реджеп Ердоган е уверен, че икономическата рецесия в неговата страна може да бъде преодоляна с ниски лихви. И той употребява целия си властови запас, с цел да се меси в паричната политика.

Само през последните 2,5 години той уволни трима шефове на Централната банка, които отказваха да изпълнят желаното от него. Последното фрапантно понижаване на лихвите с 2 % (до 16%) също наподобява е резултат от този напън на турския президент.

Опасен паричен опит

В същото време Ердоган наподобява въобще не си дава сметка, че бъркайки се в работата на банкерите, той подкопава доверието на финансовите пазари в независимостта на турската Централна банка и по този начин спомага за обезценяването на турската лира.

Този опит на Ердоган може да завърши зле, предизвестяват специалисти. Още през 2018 година носителят на Нобелова премия за стопанска система Пол Кругман предвижда, че турската стопанска система се движи надолу по своята " серпантина на гибелта ". Като една от аргументите за това тогава той уточни точно похищенията против независимостта на турската Централна банка.

Експериментът на Ердоган ще завърши зле, споделят специалисти

Лондонският валутен специалист Гоус е уверен, че Турция върви към неизбежно повишение на лихвите и предизвестява, че турската лира може да колабира. Само преди няколко дни той увеличи прогнозата си за курса на лирата - от 10 на 11 лири за един щатски $. За съпоставяне: преди 5 години доларът се разменяше против единствено три турски лири. А единствено през актуалната година националната валута на Турция е изгубила 30 % от цената си по отношение на $.

А последствията от това са трагични за турската страна, за турските компании, за турските жители и за финансовите пазари. Тъй като от ден на ден инвеститори се освобождават от своите облигации, това увеличи на 20 % доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги. Ще рече, че за турската страна ще става все по-трудно да обслужва отговорностите си.

Турските компании имат сходни проблеми, защото те са задлъжнели в долари или евро. Според сюжета на Кругман, в Турция следва всеобща вълна от банкрути. Това пък ще усили безработицата и ще понижи вътрешното ползване. Всичко това ще понижи още повече доверието на вложителите в Турция, което пък ще сложи лирата под още по-силен напън. И по този начин " спиралата на гибелта " ще се завърти изначало.

***

Вижте и това видео от архива ни от декември 2020:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР