Инфлацията в Турция се е ускорила през февруари до 67,1

...
Инфлацията в Турция се е ускорила през февруари до 67,1
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се е ускорила до 67,1%

Инфлацията в Турция се е ускорила през февруари до 67,1 на 100 на годишна основа по отношение на 64,9 % през януари съгласно оповестените през днешния ден публични данни, представени от Франс прес.

На месечна основа потребителските цени са нарастнали с 4,5 на 100 на фона на съвсем непрекъснатото обезценяване на турската лира.

Поскъпването на годишна основа визира най-много питателните артикули (+71,1 на сто), превоза (+78 на сто), опазването на здравето (+81,25 на сто), образованието (+91,8 на сто), както и хотелиерството и ресторантьорството (+94,8 на сто), оповестява турският статистически институт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Официалните данни обаче се оспорват от самостоятелни икономисти от Групата за разбор на инфлацията (ENAG), съгласно които растежът на потребителските цени е 122 % на годишна база.

Въпреки постоянните нараствания на заплатите и пенсиите инфлацията остава “гореща ” тематика в Турция една седмица преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който постоянно се свързва с нарастване на разноските на фамилиите.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели през вчерашния ден, че " антиинфлационните " ограничения ще стартират да се усещат на процедура към края на годината.

След преизбирането на Ердоган през май предходната година новият екип отпред на Централната банка увеличи главната рента с 8,5 пункта до 45 на 100 в опит да обуздае инфлацията.

Турската централна банка обаче резервира водещата си рента на ниво 45 на 100 в края на февруари, поставяйки завършек на цикъла на стягане на паричната политика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР