Инфлацията в Турция не спира да расте, а войната само

...
Инфлацията в Турция не спира да расте, а войната само
Коментари Харесай

Рекордна инфлация удари Турция, цените скочиха рязко

Инфлацията в Турция не стопира да пораства, а войната единствено утежнява ситуацията. Страната е мощно подвластна от съветските енергийни доставки, вноса на пшеница и олио и съветските туристи.

През март цените на стоките в Турция се са покачили с рекордните 61,14 % в съпоставяне със същия месец предходната година. През февруари инфлацията в страната бе 54 %, а съгласно специалистите равнището на инфлация за цялата 2022-а ще бъде над 50 на 100. Към проблемите способства и войната в Украйна, която докара до растеж в цените на силата.

Войната утежни ситуацията

Цените на горивата набъбнаха внезапно, а за последната година те са се удвоили. Турция задоволява съвсем 100 % от своите енергийни нужни посредством импорт. Но също така питателните артикули и безалкохолните питиета също бележат стремителен растеж от 70 на 100 през март на годишна база. Подобно е нарастването и при мебелите.

Войната се отразява тежко на Турция. Доставките на зърно и олио, чиито водещи производители са Русия и Украйна, са сложени пред сериозен риск. Туристическият отрасъл чака огромен спад в броя на съветските туристи. Турция поддържа тесни връзки с Украйна и Русия. Анкара осъжда нашествието, само че не се включва в глобите против Русия.

Турското държавно управление се пробва да противодейства на повишаването като предлага субсидирани от страната хранителни артикули. Освен това Данък добавена стойност върху главните храни беше понижен от осем на един % тази година.

Ниските лихви обезценяват в допълнение лирата

Турската централна банка в действителност се стреми към инфлация от пет %, а тя е двуцифрена през по-голямата част от последните пет години и по този метод изяжда приходите и спестяванията на турците. Експертите упрекват политиката на централната банка. “Преобладаващият консенсус е, че неортодоксалната политика на централната банка е една от главните аргументи за инфлацията. Войната в Украйна единствено утежнява нещата “, споделя анализаторът Тим Аш от финансовата компания BlueBay Asset Management.

Въпреки фрапантното обезценяване на лирата турската централна банка последователно намали главния си лихвен % от 19 на 14 % през втората половина на 2021 година Според множеството икономисти тя би трябвало да направи противоположното, а точно да направи личната си валута по-привлекателна посредством по-високи лихви. Лирата е изгубила 44 % от цената си по отношение на $ през последната година, което подхранва инфлацията. Основна причина е, че страната, която е бедна на първични материали, внася повече артикули, в сравнение с изнася, написа Дойче веле.

Вносът постоянно се заплаща в долари и в други задгранични валути. Президентът Реджеп Тайип Ердоган от дълго време твърди, че лихвите предизвикват инфлация. Миналата година той започва нова икономическа стратегия, която дава приоритет на ниските лихви, износа, заемите и вложенията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР