Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през декември

...
Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през декември
Коментари Харесай

Инфлацията продължава да расте и през декември достига 7.8% на годишна база

Инфлацията в страната продължава да се форсира и през декември доближава 7.8% на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. За последно сходен растеж на потребителските цени е регистриран през декември 2008 година Само за месец те са се нараснали с 0.9% по отношение на ноември.

Най-голямо повишаване на годишна база се регистрира в превоза - 22.2%. Двуцифрена е инфлацията и при комуналните услуги (11.6%), а цените на питателните артикули са 8.9% нагоре. Именно тези групи имат и най-голяма тежест при изчисляването на инфлацията, защото заемат най-съществена част от разноските на семействата.

Тенденцията на ускорение на инфлацията продължава за десети следващ месец през декември. Подобен развой се следи във всички развити стопански системи по света и предстоящо не заобикаля и България. Ръстът на цените е значително разследване на отварянето на стопанските системи след пандемията, само че също способстват и по-скъпите електрическа енергия и първични материали, употребявани в производството, както и забавяния по световните веригите за доставки. Очакванията са инфлацията да продължи да пораства през зимните месеци преди да стартира да се възстановява.
Какво и с какъв брой нараства
Транспортът е сферата с максимален растеж на цените - 22.2% по отношение на декември 2020 година по данни на националната статистика. Това се дължи най-много на горивата, които са поскъпнали с малко над 38% за година. Спрямо ноември обаче регистрират лек спад от 0.2%. Пътническият въздушен превоз е поевтинял с близо 8% на годишна база, само че цените на полетите през декември са скочили с близо 46% по отношение на предходния месец поради пътуванията през празничния сезон.
Реклама
При комуналните услуги се регистрира годишна инфлация от 11.6%. Отново главен мотор са горивата, като цените на газта са се удвоили по отношение на декември 2020 година, а на твърдите горива е над 25% нагоре. Топлоенергията е станала с 19% по-скъпа по отношение на предишния декември.

Хранителните артикули, които съставляват близо една трета от потребителската кошница, са поскъпнали със 8.9% за година. С най-вече са се нараснали цените на маслата и мазнините от натурален генезис - над 24%. Хлябът и зърнените храни са станали с над 15% по-скъпи по отношение на декември 2020 година

Данните демонстрират растеж на цените на всички категории артикули и услуги като се изключи " известия ", като понижението се отдава на телефонните услуги и апарати.

На месечна база най-вече са поскъпнали развлеченията - с 4.7%, следвани от питателните артикули с 1.4%. Данните демонстрират 2.8% растеж на цените на зърнените произведения единствено за месец, а на газта - с 6.6%.
Реклама 3.3% е средногодишната инфлация през 2021 година
Средната инфлация за миналата година е 3.3%, регистрира националната статистика. Очаквано и по този индикатор цените в областта на превоза са с най-голям растеж - 10.4%. През 2021 година храните са поскъпнали приблизително с 2.8% по отношение на миналата година, а битовите сметки - с 4.8%. Спад на цените има само при облеклата и в бранш " известия ".

Измерена през хармонизирания показател на потребителските цени (в който тежестта на храните е по-ниска), средногодишната инфлация в страната през 2021 година е била 2.8%. През декември измерена през ХИПЦ годишната инфлация е 6.6%.
Цените порастват и по света
Повечето развити стопански системи по света преминат през интервал на ускорена инфлация. През декември в Съединени американски щати тя доближи 7%, а в еврозоната - 5%. Според наличните данни на Евростат най-висока от страните в Европейски Съюз продължава да е инфлацията в прибалтийските страни, като през декември доближава двуцифрени стойности - 12% в Естония, 10.7% в Литва и 7.7% в Латвия. Европейската статистика обаче употребява друг измерител - съгласуван показател на потребителските цени (ХИПЦ), съгласно който годишната инфлация в България е 6.6%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Градове 3 Свят 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят 3 Пазари 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР