Инфлацията в Швейцария през май е паднала до 2,2 на

...
Инфлацията в Швейцария през май е паднала до 2,2 на
Коментари Харесай

Инфлацията в Швейцария пада през май, но остава над целта на централната банка

Инфлацията в Швейцария през май е паднала до 2,2 на 100, сочат публични данни, представени от Ройтерс. Това въпреки всичко е над мечтаното от Швейцарската национална банка равнище на инфлацията до 2 на 100, което пък значи, че евентуално лихвите още веднъж ще бъдат нараснали по-късно този месец.

Инфлацията през май спада по отношение на регистрираните през април 2,6 на 100 и е в унисон с прогнозата на " Рефинитив ".

" Инфлационният напън остава релативно мощен ", споделя икономистът от " Креди сюис " (Credit Suisse) Максим Ботерон. " В този подтекст може да се чака, че Швейцарската национална банка ще увеличи лихвените проценти с нови 50 базисни пункта до 2 на 100 на идващото си съвещание, защото инфлацията остава на горната граница на ценовата непоклатимост ".

Друг икономист - Карстен Юниус от " Сафра Саразен " (Safra Sarasin), също чака растеж на лихвените проценти, само че с по-скромните 25 базисни пункта.

Днес от Швейцарската национална банка отхвърлиха коментар по въпроса, само че предходната седмица вицепрезидентът Мартин Шлегел съобщи, че банката е подготвена да продължи да подвига лихвите, а президентът Томас Джордан изрази опасения, че инфлацията остава настойчиво висока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР