Инфлацията в САЩ се ускори през юни с повече от

...
Инфлацията в САЩ се ускори през юни с повече от
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ през юни достигна най-високото ниво от 41 години

Инфлацията в Съединени американски щати се форсира през юни с повече от плануваното, наблягайки безмилостния ценови напън, който ще накара Федералния запас да предприеме ново огромно нарастване на лихвените проценти по-късно този месец, написа Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 9,1% по отношение на година по-рано, което е най-голямото нарастване от края на 1981 година, демонстрират данни на Министерството на труда в сряда. Широко следеният индикатор на инфлацията се усили с 1,3% по отношение на месец по-рано, най-голямото нарастване от 2005 година насам, отразявайки по-високите разноски за бензин, жилище и храна.

Икономистите предвидиха растеж от 1,1% по отношение на май и растеж от 8,8% на годишна база въз основа на междинните стойности на изследването на Bloomberg.
Това беше четвъртият следващ месец, в който цифрата надвиши прогнозите.
Така нареченият главен показател на потребителските цени, който отстранява по-променливите хранителни и енергийни съставни елементи, напредна с 0,7% по отношение на предходния месец и 5,9% по отношение на преди година, което още веднъж надвишава прогнозите.

Доходността на държавните облигации и доларът скочиха, до момента в който фючърсите на американските акции паднаха след отчета.

Нагорещените данни за инфлацията още веднъж удостоверяват, че ценовият напън е несдържан и необятно публикуван в цялата стопанска система и продължава да подкопава покупателната дарба и увереността на потребителите. Това ще задължи чиновниците на Фед да следват нападателен курс за ограничение на търсенето и ще ускори натиска върху президента Джо Байдън и демократите в Конгреса, чиято поддръжка спадна преди междинните избори.

Въпреки че доста икономисти допускат, че тези данни ще бъдат пикът в настоящия инфлационен цикъл, няколко фактора, като да вземем за пример жилищата, ще поддържат ценовия напън висок за по-дълго време.
Геополитическите опасности, в това число Коронавирус затварянията в Китай и войната на Русия в Украйна, също съставляват опасности за веригите за доставки и вероятностите за инфлация.
Служителите на Фед към този момент алармираха за второ нарастване от 75 базисни пункта на лихвените проценти по-късно този месец на фона на непрекъснатата инфлация, както и към момента постоянния растеж на работните места и заплатите. Дори преди данните да бъдат оповестени, търговците към този момент бяха присъединили нарастването в оценките си за юли.

Сега има огромна възможност от нарастване с минимум 75 базисни пункта и късмет от към едно към три, че нарастването може да бъде с цялостен процентен пункт.

Цените на стоките от първа нужда през миналия месец продължиха да бележат неимоверно покачване. Цените на горивото се покачиха с 11,2% през юни по отношение на месец по-рано. Цените на енергийните услуги, които включват електричество и природен газ, се усилиха с 3,5%, най-вече от 2006 година насам. Разходите за храна в това време се повишиха с  10,4% по отношение на година по-рано, най-голямото нарастване от 1981 година
Наемът на главно жилище се увеличи с 0,8% по отношение на май, най-големият месечен растеж от 1986 година насам.
Разходите за заслон като цяло – които са най-големият съставен елемент и съставляват една трета от общия показател на CPI – се повишиха с 0,6%, съответствайки на предходния месец.

Въпреки че продажбите на жилища се забавиха през последните месеци заради по-високите лихви по ипотечните заеми, икономистите чакат инфлацията на наемите да продължи да се усилва, защото е належащо време, с цел да се отразят измененията в цените в CPI.

Разходите за хотелски и самолетни билети, както и коли чартърен, паднаха от май до юни, след исторически нараствания през последните месеци. Въпреки това скорошни мнения от американски самолетни компании демонстрират, че търсенето на пътувания остава мощно.
Цените на използваните коли, които бяха главен фактор за инфлацията предходната година, се покачиха с 1,6% по отношение на преди месец, до момента в който цените на новите коли се усилиха с 0,7%.
По-високите цени не престават да изяждат приходите на потребителите, макар мощното нарастване на номиналните заплати. Коригираните по отношение на инфлацията междинни почасови приходи са спаднали с 3,6% през юни по отношение на година по-рано, 15-ият следващ спад и най-големият в данните от 2007 година Това стартира да оказва въздействие върху разноските – поправените по отношение на инфлацията потребителски разноски паднаха с 0,4% през май, първият спад тази година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР