Инфлацията в САЩ нарасна повече от очакваното през август, въпреки

...
Инфлацията в САЩ нарасна повече от очакваното през август, въпреки
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ нарасна повече от очакваното

Инфлацията в Съединени американски щати набъбна повече от предстоящото през август, макар че спада на цените на бензина даде глътка въздух на потребителите, съобщи Си Ен Би Си, базирайки се на американското Бюро по трудова статистика.

Индексът на потребителските цени, който наблюдава необятна гама от артикули и услуги, се е нараснал с 0,1% за месеца и с 8,3% на годишна база. Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и на силата, се увеличи с 0,6% на месечна и 6,3% на годишна база.

Икономистите чакаха общата инфлация да падне с 0,1% по отношение на месец юли, а главната инфлация да се увеличи с 0,3%. Спрямо август 2021 година прогнозите бяха за нарастване с 8% и 6%.

Цените на силата паднаха с 5% за месеца, водени от спад от 10,6% в показателя на бензина. Тези спадове обаче бяха обезщетени от нараствания на други места.

Индексът на храните се е нараснал с 0,8% през август, а разноските за заслон са скочили с 0,7%. Спрямо същия интервал на предходната година разноските за заслон са нарастнали с 6,2%.

Пазарите се сринаха след новината, като фючърсите на Dow Jones Industrial Averagе се намалиха с близо 350 пункта. Доходността по държавните скъпи бумаги набъбна, като тази по двугодишните облигации (най-тясно обвързвана с придвижванията на лихвения % на Федералния резерв) се увеличи с 0,13 процентни пункта до 3,704%.

Пазарите всеобщо чакаха Фед да разгласи нарастване на лихвите с 0,75 процентни пункта на срещата си идната седмица. След публикуването на данните за инфлацията, трейдърите към този момент изцяло отхвърлят опцията за по-малко нарастване с 0,50% процентни пункта.

След като доближиха връх над 5 $ за галон  (около 3,8 литра) това лято, цените на бензина внезапно се намалиха. Въпреки това разноските за живот в други основни области, като храна и заслон, не престават да се покачват, което поражда опасения, че инфлацията, която беше по-концентрирана при цените на силата, в този момент стартира да се популяризира.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР