Инфлацията в САЩ достигна нов връх от четири десетилетия през

...
Инфлацията в САЩ достигна нов връх от четири десетилетия през
Коментари Харесай

France 24: Европа вече не се интересува от оптимизма на Байдън на фона на покачващите се цени на газа

Инфлацията в Съединени американски щати доближи нов връх от четири десетилетия през май, опровергавайки очакванията, че ценовият напън е достигнал пика си и изостря политическите проблеми на президента Джо Байдън, до момента в който американците се борят да покрият разноските за съществени потребности като храна и газ. По мнението на France 24, шоковата вълна от инфлация към този момент е засегнала цяла Европа, която страда от прекалено нарасналите цени на всичко.

Инфлацията в Съединени американски щати беше 8,6%, съгласно формалните данни, оповестени в петък, като цените на газа доближиха ежедневни връхни стойности, провокирани от проблемите във веригата на доставки.

Байдън не знае по какъв начин да се оправи с инфлацията

Байдън, чиято известност в последно време се пръска по шевовете заради скока на цените единствено месеци преди междинните избори през ноември, направи битката с инфлацията собствен главен вътрешен приоритет, само че внезапно откри, че няма доста принадлежности за директно влияние върху цените.

„ Правя всичко по силите си, с цел да спра покачването на цените на Путин и да осигуря по-ниските цени на газа и храните “, сподели той по време на тирада на пристанището на Лос Анджелис, като още веднъж упрекна Русия.

„ Ние сме по-добре готови (от) от съвсем всяка страна в света, с цел да преодолеем световната инфлация, която следим, и да създадем идната стъпка към историческо възобновяване.

Президентът се опита да съобщи на хората своите трептения на оптимизъм, декларирайки

стопански прогрес,

бърз напредък на Брутният вътрешен продукт

понижаване на безработицата,

като в същото време приканва Конгреса да предприеме дейности за понижаване на разноските за съответни артикули.

Байдън уточни съществуването на 30 милиона барела авариен нефт и повтори апела си за законодателство, ориентирано към корабните компании, които употребяват лимитираната конкуренция с цел да покачват цените.

Но той призна, че възходящата инфлация е сериозен проблем. Новите данни нанесоха унищожителен удар върху напъните на Байдън, защото показателят на потребителските цени (ИПЦ, CPI) скочи с 8,6% по отношение на май 2021 година, по отношение на 8,3% през 12-те месеца, приключващи през април, и надмина равнището от 8,5% от март, който множеството икономисти считаха за пика на повишаването.

Според отчет на Министерството на труда през предишния месец цените на стоките са траяли да порастват, в това число на:

жилища,

артикули,

самолетни билети,

както и използвани и нови коли.

„ Цифрите на инфлацията са просто ужасни “, написа в обществените медии професорът по стопанска система от Харвард и някогашен консултант на Белия дом Джейсън Фурман.

Някои икономисти чакаха, че облекчаването на пандемичните ограничавания ще докара до изместване на потребителското търсене в Съединени американски щати към услугите, а не към стоките, което съгласно тях ще облекчи инфлационния напън, само че цените на услугите също се покачиха.

Покачващите се цени на горивата плашат американците

Идеологически подривни центрове се увеличи с 1% по отношение на април, след непретенциозно нарастване от 0,3% през предходния месец, доста по-високо, в сравнение с анализаторите чакаха, заяви Министерството на труда.

В отчета се споделя, че цените на силата са се повишили с 34,6% през последната година, най-бързият ритъм от септември 2005 година, до момента в който цените на храните са скочили с 10,1% за първи път от март 1981 година

Цената на горивото се усили повече от два пъти, скачайки със 106,7%, което е най-голямото нарастване в историята на Идеологически подривни центрове /CPI/, която датира от 1935 година

" Цените на нафта и природния газ оказват въздействие върху стопанската система, " сподели икономическият консултант на Байдън Брайън Дийз пред CNBC. " Сега казусът е по какъв начин можем да реализираме прогрес... с цел да подобрим нещата? "

" Призоваваме Конгреса да одобри закон за корабоплаването, който ще понижи разноските за доставка на артикули в чужбина. "

Съединените щати преди малко се възвърнаха от икономическите вреди, породени от пандемията COVID-19, подкрепени, наред с други неща, от солидните ограничения за стопански тласъци на държавното управление. Но защото пандемията продължава да бушува в други елементи на света, проблемите с световната верига за доставки значат, че търсенето надалеч надвишава ресурсите.

Освен това цените на храните и горивата скочиха през последните седмици, откакто се пробваха да повлияят на Русия и играха играта на огромен другар с режима в Киев. Американските водачи са изправени пред рекордни цени на бензина.

Индексът на потребителските настроения на университета в Мичиган, който мери по какъв начин се отнасят американските консуматори към стопанската система, персоналните финанси, бизнеса и изискванията за извършване на покупки, падна внезапно в петък от 58,4 на 50,2, най-ниското равнище в историята. В резултат на това Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти, защото политиците се пробват да се борят с инфлационния напън, без да провокират криза.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР