Инфлацията в съседна на България държава стигна най-високи нива.Годишната инфлация

...
Инфлацията в съседна на България държава стигна най-високи нива.Годишната инфлация
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в Турция: Официално 85 %, неофициално 185 %

Инфлацията в прилежаща на България страна стигна най-високи равнища.

Годишната инфлация в Турция означи нов скок през октомври, отбелязвайки пореден 24-годишен връх, съобщава " Асошиейтед прес ".

С продължаващото повишаване на цените на главните артикули се изостря и рецесията с разноските за живот в страната.

По данни на статистическия институт на Турция потребителските цени са се повишили до 85,51% през октомври по отношение на година по-рано и с 3,54% по отношение на предходния месец.

Според специалистите обаче инфлацията е доста по-висока от формалните данни.

Независимата група за проучване на инфлацията пресметна годишния % на 185%.

За разлика от инфлация по света, която беше провокирана от пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, икономисти са на мнение, че инфлацията в Турция е подхранвана от убеждението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите разноски по заеми водят до по-високи цени. Според обичайното икономическо мислене повишението на лихвените проценти оказва помощ за царуването на инфлацията.

През октомври Централната банка на Турция понижи лихвените проценти за трети следващ месец - до 10,5% - в сходство с икономическите възгледи на Ердоган. Турският президент разгласи още понижения на лихвените проценти, с цел да докара главния лихвен % до едноцифрена стойност.

За разлика от дейностите на Анкара, централните банки по света нападателно покачват лихвите, с цел да се борят с растящата инфлация.

Вчера Ердоган отбрани икономическата си политика, заявявайки, че чака моделът му - който дава приоритет на растежа, вложенията, заетостта и износа - да " донесе плодове " и да бъде последван и от други.

Докато целият свят се бори с най-високите стойности на инфлацията за последните 60, 70 години, колелата на стопанската система на нашата страна се въртят, посочи той.

" Много институции, лица и организации - от Организация на обединените нации до редица икономисти - са съгласни с причинно-следствената връзка, която установихме сред инфлацията и лихвените проценти ", уточни Ердоган и изрази очакване след Нова година да има по-ниски лихвени проценти, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР