Инфлацията в Съединените щати се превърна в сериозен проблем, особено

...
Инфлацията в Съединените щати се превърна в сериозен проблем, особено
Коментари Харесай

БРИКС: Връщането на златния стандарт може да стабилизира долара

Инфлацията в Съединените щати се трансформира в сериозен проблем, изключително откакто съюзът БРИКС изследва други възможности на $.

През последните 18 месеца страните от БРИКС доста усилиха златните си запаси, като се обрисуват като най-големите купувачи на този доблестен метал през фискалната 2022-2024 година Изследователи от Федералната аварийна банка на Филаделфия неотдавна разгласиха отчет , в който се показва, че връщането към златния стандарт може да предложи решение за стабилизиране на цените.

Изследователите акцентират, че приемането на златния стандарт ще направи парите неутрални, като трансферира зависимостта на стопанската система от щатския $ към система, учредена на златото. Според тях тази смяна в последна сметка би насочила стопанската система към дълготрайното ѝ равновесие, смекчавайки последствията от инфлацията и дефлацията, които по-късно биха се разглеждали като краткотрайни феномени.

Според създателите преходът към златния стандарт може в началото да провокира краткосрочни разстройства, само че в дълготраен проект резултатът ще бъде самокоригираща се стопанска система. Те настояват, че въпреки златният стандарт да излага страната на съмнения в парите, цените и производството, дължащи се на външни разтърсвания, той обезпечава непоклатимост в дълготраен проект, като парите и цените се връщат към устойчивите си нива.

Авторите обаче признават, че преходът може да не е лишен от провокации. Те означават, че защото парите стават неутрални, някои човеци в страната могат да изпитат неподходящи резултати през преходния интервал.

За тези, които не са осведомени, златният стандарт в миналото е бил преобладаващата парична система за доста водещи международни стопански системи в продължение на епохи. Въпреки това неговата неотстъпчивост в последна сметка докара до краха му при започване на XX век. Спекулациите сочат, че страните от БРИКС може би обмислят да възродят тази система и вероятно да поддържат новата си валута със злато.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР