Инфлацията в Русия се е ускорила до над 20-годишен максимум

...
Инфлацията в Русия се е ускорила до над 20-годишен максимум
Коментари Харесай

Инфлацията в Русия се доближи до почти 20-годишен максимум

Инфлацията в Русия се е ускорила до над 20-годишен най-много от 17,49 % към 8 април, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е най-високото равнище от февруари 2002 година и надминава регистрираните седмица по-рано 16,70 %, уточни нощес икономическото министерство на страната.  

Нестабилността в курса на рублата в последно време тласна мощно цените нагоре на фона на невижданите западни наказания. Почти всичко - от зеленчуци и захар до облекло и смарт телефони внезапно нарастна през последните седмици след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари.

Руската централна банка (РЦБ) предизвести през вчерашния ден, че инфлацията на потребителските цени в Русия ще продължи да се форсира на годишна основа поради базовия резултат, като неустойчивостта на рублата ще води до прогресивен инфлационен напън.

Седмичната инфлация въпреки всичко се е забавила до 0,66 % през седмицата до 8 април по отношение на 0,99 % предходния седем дневен интервал. От началото на годината потребителските цени са се повишили с 10,83 на 100, по данни на статистическата работа Росстат.

През същия интервал на предходната година потребителските цени са отбелязали напредък от 2,72 на 100.

През март потребителската инфлация в Русия скочи със 7,61 на 100 - най-голямото месечно покачване от януари 1999 година, откакто стопанската система понесе удар от наложените наказания и рекордният срив на рублата, въпреки по-късно съветската валута да възвърне загубите си.

РЦБ, чиято целева годишна инфлация е 4 %, в края на предходната седмица намали водещата си рента от 20 на 17 %, указвайки за вероятни последващи намаления.

" Тази година инфлацията в страната може да доближи сред 17 и 20 % ", предизвести през вчерашния ден ръководителят на съветската Сметна палата и някогашен финансов министър Алексей Кудрин.

Анализатори, интервюирани от Ройтерс в края на март, приблизително предвидиха за 2022 година ускорение на инфлацията до 23,7 %, което би било най-високото равнище от 1999 година.  

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР