Инфлацията в магазина е тема, чувствителна за българина през последните

...
Инфлацията в магазина е тема, чувствителна за българина през последните
Коментари Харесай

Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия

Инфлацията в магазина е тематика, сензитивна за българина през последните години. 

Аспарух, който продава на централния общински пазар в Русе, споделя, че цените не са се трансформирали спрямо миналогодишните.

" Салатките и репичките се продават за един лев, същото важи и за зеления лук и чесъна. Заради войната имаше лек растеж при краставиците. Доматите са към 5-6 лв., зависи от размера и качеството на самия зарзават. По тържищата картофите са на разнообразни цени - египетските подбиват, тъй като костват към 1,50 лв. ", изясни той.

На румънския пазар в Гюргево пресните лук и чесън са малко по-скъпи.

За сметка на това обаче цената на зелената салата е на половина на българската, както и тази на доматите. 

Традиционно доста българи пътуват до прилежащи страни в търсене на по-евтини или по-качествени хранителни артикули.

Колко коства трапезата в Серес?

Според локалните разликата в цените на храните спрямо 2023 година е към 30%. Домати има и за 1,90, и за 3,20 евро. Краставиците бележат спад в цената си, а цитрусите са поскъпнали - към 3,20 евро за кг. Яйцата и картофите са поевтинели.

В Германия са избрали да живеят доста българи. Хранителните артикули са по-скъпи с 0,9% през февруари по отношение на предходната година.

Експерти споделят, че цените на храните към този момент не се подвигат с динамичен ритъм. Средно доматите се продават за към 5,50 евро, а краставиците, които се търгуват на брой, костват 90 цента. Килограм картофи коства 2 евро, а шест броя биояйца - 3 евро. При месните артикули пилешките гърди се продават за 15 евро. Зехтинът е съществено поскъпнал - 11 евро за бутилка - растежът е с над 50%. Захарта, сладкото и медът бележат скок с 10%.

Според ръководителя на Държавната комисия по стоковите тържища и борси Владимир Иванов трета седмица цените на храните са надолу.

" Това не е дефлация, а стабилитет. Пазарът е пренаситен, само че при привършване на военните конфликти може да се приказва за още по-голям спад. Климатът, енергийните запаси и геополитическата непоклатимост са измежду факторите, които въздействат на смяната в цените. Ако споровете спрат, не е изключено да забележим и дефлация, която да включва 10% спад ", разяснява той пред Нова.

По думите му евтиното агнешко може да се откри единствено непосредствено от производител. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР