Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%, като

...
Инфлацията в края на годината може да достигне 15,2%, като
Коментари Харесай

БНБ прогнозира по-висока инфлация, която ще изяде ръста на заплатите

Инфлацията в края на годината може да доближи 15,2%, като вероятността за това е 60%, показват от Българска народна банка в новата си макроикономическа прогноза. Според базисния сюжет на Централна банка равнището в края на годината ще бъде 9,6%, само че има доста огромна възможност да е доста по-високо, като съществена роля за това ще имат цените на ток, газ и нефт.

Министерството на финансите ревизира прогнозата си за годишната инфлация за 2022 година до към 10%. Най-голямата кредитна институция у нас пък УниКредит Булбанк в последния си макроикономически отчет назова цифрата 13%, която на мнозина прозвуча шокиращо. Сега Българска народна банка качва още.

Преходът към въглеродна индиферентност в страните от Европейски Съюз и декларираните планове на тези страни да понижат зависимостта си от импорт на енергоизточници от Русия водят до висока степен на неустановеност пред прогнозата за инфлацията, показват специалистите от Българска народна банка. Според Централната банка храните и енергийните артикули ще имат най-голяма роля за високата инфлация.

Отчитат се основни опасности за по-силно повишаване на цените по отношение на базисния сюжет. Тези опасности са свързани основно с покачване на цените на суровините на интернационалните пазари по отношение на заложените в настоящата прогноза.

Други опасности произтичат от вероятни промени в контролираните цени на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила за битови консуматори предвид на значителното повишаване на енергоизточниците, което към момента не е отразено в тези цени. След приключването на моратораиума в края на март цените не бяха пипнати. Експертите обаче вещаят скокът да е в нормалния регулаторен интервал, т.е. 1 юли.  

Прогнозата на Българска народна банка е заплатите през 2022 година да набъбнат с 9,6% в следствие от по-високата инфлация и задълбочаващия се дефицит на работна ръка. Но даже и при базовия сюжет инфлацията ще бъде колкото е растежът на заплатите, т.е. няма да станем по-богати. А при по-висока инфлация от 15,2% действително тя ще изяде растежа на заплатите и ще станем по-бедни през актуалната година.  

Базисният сюжет на Българска народна банка планува растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през 2022 година да се забави до 2,1%, при предстоящ растеж от 3,7% в предходната прогноза от декември. По-малкият растеж на стопанската система ще се дължи на по-малко нарастване на потреблението и на стесняване на износа, изясняват експертите.

Съществен риск пред прогнозата на Българска народна банка произтича от вероятното по-бавно асимилиране на средства по европейските стратегии и осъществяване на капиталовите планове от Плана за възобновяване и резистентност. Планът към този момент е утвърден от Европейска комисия, само че пък първите заплащания по него ще тръгнат едвам през есента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР