Инфлацията в Хърватия е втората най-висока в еврозоната, показват данни

...
Инфлацията в Хърватия е втората най-висока в еврозоната, показват данни
Коментари Харесай

Хърватия с висока инфлация след влизане в еврозоната

Инфлацията в Хърватия е втората най-висока в еврозоната, демонстрират данни на Евростат. Сред страните от еврозоната най-висока е инфлацията Словакия – 9,6%, а на второ място е Хърватия с 8,4%.

Прави усещане, че инфлацията в Хърватия е по висока от тази в България (7,5% съгласно данните на Евростат). Преди година, преди влизането на Хърватия в еврозоната обстановката не беше такава и инфлацията там беше по-малка, в сравнение с в България. Сега Хърватия не може да организира лична парична политика за ограничение на инфлацията, защото Европейската централна банка следи трендовете във всички страни от еврозоната, когато взема решение дали паричната политика би трябвало да бъде в допълнение затегната.

Хърватия несъмнено се тресе от възобновена инфлационна драма, което може да се прочете от данните от юли и август, разяснява хърватската медия jutarnji.hr. Министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац е изключително угрижен, че цените на храните и напитките не престават да се повишават фрапантно, което значи, че стандартът на по-бедните семейства е подложен на най-голямо влияние.

„ Разглеждайки главните съставни елементи на показателя на инфлацията, прогнозният годишен % смяна за храни, питиета и тютюневи произведения е 10,1 на 100, за услуги 7,8 на 100, за промишлени нехранителни артикули 7,4 на 100, а за сила 4,3 на 100 “, се споделя в известието на Националната статистика на Хърватия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР