Инфлацията в Грузия за март 2024 г. е само 0,5%

...
Инфлацията в Грузия за март 2024 г. е само 0,5%
Коментари Харесай

Годишна инфлация от 0,5% - постигна я една Черноморска държава

Инфлацията в Грузия за март 2024 година е единствено 0,5% на годишна база, т.е. по отношение на март 2023 година, заяви статистическата работа на страната. А по отношение на предходния месец февруари, цените като цяло в Грузия на практика нямат изменение, съгласно статистическите данни.

Все отново, на годишна база през март има и потребитески цени, които са се повишили. По-конкретно, за година превозът в страната е поскъпнал с 8,1%, стоките и услугите - с 10,2%, алкохолните питиета и тютюневите произведения - с 4,5%, а цените на храните и безалкохолните питиета са се повишили с 3,4%.

Националната банка на Грузия към този момент предвижда, че през 2024 година инфлацията ще остане към целевите за страната 3%. Така че от началото на годината финансовият регулатор стартира последователно да намалява лихвите по рефинансиране на банките. Докато за януари главният лихвен % беше 9,5%, в този момент той е 8,25%.

За отбелязване е, че граничещата с Черно море дребна някогашна руска република с население наполовината на българското, доближи зa 2023 година растеж на брутния вътрешен продект от 7%, cпopeд пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлнaтa cтaтиcтичecĸa cлyжбa (Caĸcтaт) нa cтpaнaтa. Caмo зa дeĸeмвpи предходната година, иĸoнoмичecĸият pacтeж на Грузия дocтигa 8,3% cпpямo cъщия мeceц нa 2022 гoдинa.
 Грузия реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7% за 2023-а
Малката страна граничеща с Турция, която реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7%

За декември индикаторът е още по-висок
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР