Инфлацията в еврозоната спадна до под двуцифрено ниво в края

...
Инфлацията в еврозоната спадна до под двуцифрено ниво в края
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната падна под 10%

Инфлацията в еврозоната спадна до под двуцифрено равнище в края на предходната година, предоставяйки известно, въпреки и лимитирано, облекчение на тези в районите, които се борят с разноските за живот, написа европейската редакция на Politico. Според предварителните данни на Евростат, оповестени в петък, инфлацията се намали до 9,2 % през декември, което е доста по-ниско от 10,1 % през ноември, а упованията на анализаторите преди националните данни за инфлацията сочеха внезапен спад.
Правителствените стратегии за ограничение на покачването на цените на газа, както и спадащите разноски за сила и по-силното евро способстваха за по-ниската обща инфлация. Според данните спадът на главната инфлация се дължи на по-бавната инфлация на цените на силата, която възлиза на 25,7% през декември спрямо 34,9% през ноември, цитира Агенция " Фокус ".

За разлика от това, базисната инфлация, която филтрира променливите съставни елементи като силата и храните - и затова се счита за водеща за бъдещите инфлационни трендове - продължи да нараства до нов връх от 5,2 % през декември от 5,0 % през ноември.

Нарастващата базова инфлация ще удостовери проектите на Европейската централна банка да продължи да покачва лихвените проценти със стъпки от 50 базисни пункта на идните срещи. Политиците са все по-загрижени, че неотдавнашната висока инфлация рискува да анулира инфлационните упования и може да докара до пагубни спирали сред цените и заплатите, изключително като се има поради, че инфлацията към момента надминава междинното за еврозоната в някои страни членки.

Балтийските страни не престават да страдат най-вече от горещата инфлация, като Латвия и Литва са към 20 %. Най-ниската инфлация е в Испания - 5,6 %.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР