Инфлацията в еврозоната ще бъде висока за дълъг период от

...
Инфлацията в еврозоната ще бъде висока за дълъг период от
Коментари Харесай

EЦБ: Инфлацията в еврозоната ще бъде висока за дълъг период от време

Инфлацията в еврозоната ще бъде висока за дълъг интервал от време заради събитията в Украйна. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос Хурадо в изявление за „ Ханделсблат “.

Де Гиндос изясни, че преди войната в Украйна ЕЦБ е планувала 4-процентов напредък на Брутният вътрешен продукт за тази година и малко по-малък за идната.

" В последните ни прогнози, даже и при най-лошия сюжет за тази година, към момента допускаме напредък на стопанската система от над 2% в еврозоната ", сподели заместник-ръководителят на ЕЦБ, като посочи, че не трябва да се чака стагфлация. Въпреки това е евентуално инфлацията да бъде по-висока за по-дълъг интервал от време, в сравнение с се очакваше преди събитията в Украйна, сподели още той.

По-рано ЕЦБ удостовери прекратяването на програмата си за незабавни покупки на активи на стойност 1,85 трлн. евро през март заради пандемията от ковид, а също по този начин разгласи, че понижава проектите си по програмата за закупуване на активи, защото бойните дейности в Украйна подхранват инфлационните упования.

На собствен ред ръководителят на европейския финансов регулатор Кристин Лагард съобщи, че новата прогноза за инфлацията е доста нараснала до 5,1% през 2022 година, 2,1% през 2023 година и 1,9% през 2024 година Това се дължи основно на високите цени на силата. Прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт беше поправена в посока надолу заради обстановката в Украйна. Така ЕЦБ чака стопанската система на еврозоната да нарасне с 3,7% през 2022 година, с 2,8% през 2023 година и с 1,6% през 2024 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР