Инфлацията в еврозоната сега е рекордно висока, но все още

...
Инфлацията в еврозоната сега е рекордно висока, но все още
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията не е достигнала върха, ще има още повишения на основните лихви

Инфлацията в еврозоната в този момент е рекордно висока, само че към момента не е достигнала своя пик. Това съобщи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, като това се възприе като сигнал за идни нови покачвания на главните лихви, заяви Агенция Франс Прес.

Потребителските цени в 19-те страни от еврозоната се покачиха с 10,6% през октомври, главно поради внезапното повишаване на цените на храните и енергоносителите след началото на войната в Украйна.

" Бих желала да кажа, че инфлацията е достигнала своя пик през октомври, само че се притеснявам, че няма да мога ", сподели Лагард пред европейските в Брюксел.

" Смятам, че има прекалено много неустановеност - изключително в един съставен елемент, който е преместването на високите енергийни разноски от равнище търговия " на едро " в търговията " на дребно " - с цел да се одобри, че инфлацията фактически е достигнала своя " връх. "

ЕЦБ предприе ограничения за намаление на инфлацията с поредност от покачвания на главните лихви, като от юли насам ги подвигна с 2 процентни пункта.

Лагард уточни, че ЕЦБ покачва главните лихви " с най-бързия ритъм до момента " и че ще са нужни още нараствания , с цел да се върне инфлацията към задачата на ЕЦБ от два %.

Управителният съвет на ЕЦБ би трябвало да оповести идващото нарастване на разноските по заемите на съвещанието си на 15 декември.
 Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система
Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система

Инфлацията може да остане висока за нескончаем интервал от време
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР