Инфлацията в еврозоната се завръща към целта от 2 на

...
Инфлацията в еврозоната се завръща към целта от 2 на
Коментари Харесай

Кристин Лагард е против прибързано намаляване на лихвите

Инфлацията в еврозоната се завръща към задачата от 2 на 100, само че Европейската централна банка към момента се нуждае от още доводи, преди да прибегне към понижаване на лихвите. Това съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в чуване пред Европейския парламент в Брюксел, съобщи Ройтерс.

ЕЦБ задържа равнищата на лихвите си на достигнатите рекордно високи равнища от септември насам и отхвърля апелите на вложителите за понижаване на ставките с аргумента, че към момента липсват значими стопански данни, изключително във връзка с възнагражденията.

" Последните данни удостоверяват продължаващия развой на " дезинфлация " (отслабване на растежа на цените - бел. ред.), като се чака последователно инфлацията да намалее в допълнение през 2024 година ", сподели Лагард пред евродепутатите.

Ако ЕЦБ работи прекомерно бързо с понижението на лихвите, инфлацията може да нарасне още веднъж, което може да принуди ЕЦБ да затегне още веднъж паричната си политика, предизвести Лагард.

Давайки подтик на процеса на спад на инфлацията, икономическият напредък в този момент се движи към нулата за шесто следващо тримесечие. Според Лагард икономическата интензивност ще остане " потисната " в близко бъдеще.

 istock istock
" Ръстът на заплатите продължава да бъде мощен и се чака да се трансформира във все по-голям мотор на динамичността на инфлацията през идващите тримесечия, отразявайки затегнатите пазари на труда и настояванията на служащите за компенсиране на резултатите от инфлацията ", сподели още президентът на ЕЦБ.

Подобно на Лагард, през днешния ден шефът на Испанската централна банка (Banco de España) Пабло Ернандес де Кос сподели, че идващият ход на ЕЦБ е намаление на лихвите, само че без да се бърза.

" Следващият ход във връзка с лихвените проценти, ще бъде понижение ", сподели през днешния ден Де Кос по време на среща със студенти в Мадрид. " Не сме безапелационни по кое време ще се случи това, мисля, че ще отнеме още малко време, само че е значимо да се подчертае, че задачата на ЕЦБ е (инфлация от) 2 на 100 ", добави гуверньорът на Испанската централна банка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР