Инфлацията в еврозоната се забави до годишен темп от 1,6%

...
Инфлацията в еврозоната се забави до годишен темп от 1,6%
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната падна до 1,6% през декември

Инфлацията в еврозоната се забави до годишен ритъм от 1,6% през декември, основно с помощта на енергийните детайли, демонстрират предварителните данни на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат.

По-ниските цени на петрола спомогнаха за попречване на повишението на цената, която потребителите заплащат за сила от всевъзможен тип до приблизително 5,5% по отношение на 9,1% през ноември, оповестява Агенция Франс Прес.

Общата инфлация в 19-членната зона е 1,9% през ноември, а анализаторите, интервюирани от Factset, са очаквали единствено лек спад до 1,8% предишния месец.

Европейската централна банка ориентира паричната политика към намаление на инфлацията до малко под, само че покрай 2,0%.

ЕЦБ поддържа референтния си лихвен % покрай нула в продължение на няколко години и анализаторите чакат признаци дали може да стартира да покачва цената на заемите по-късно тази година.

„ Но при оттегляне на инфлацията от задачата и стопанска система, която се забавя, въпросът е дали ЕЦБ ще види късмет въобще за повишаване “, отбелязва икономистът на ING Берт Колин.

Централната банка " е настроена за година на неустановеност ", заключи той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР