Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през

...
Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през
Коментари Харесай

Евростат: Инфлацията в еврозоната с нов рекорд през август

Инфлацията в еврозоната се увеличи до нов рекорден връх през този месец, надминавайки упованията и затвърждавайки причините за по-нататъшни огромни покачвания на лихвените проценти на Европейската централна банка още преди достигането на пика на цените в края на годината.

Растежът на потребителските цени в 19-те страни, които споделят еврото, се увеличи до 9,1% през август от 8,9% месец по-рано, надминавайки упованията за 9% и оставайки надалеч от задачата на ЕЦБ от 2%, сочат данни на Евростат, статистическата организация на Европейски Съюз.

Разходите за сила останаха движещата мощ на цените, само че инфлацията при храните също набъбна до двуцифрена стойност, до момента в който при неенергийните промишлени артикули, които са в центъра на вниманието на ЕЦБ, се наблюдаваше скок на цените с 5%.

Данните единствено ускоряват терзанията на ЕЦБ, която се приготвя за следващото огромно нарастване на лихвите идната седмица, само че вероятностите са още по-мрачни, заяви „ Ройтерс “.
Годишна инфлация в еврозоната, август 2022г., %
 Годишна инфлация в еврозоната, август 2022 година, %

Рязкото повишаване на цените на силата още преди началото на отоплителния сезон и анулацията на някои немски дотации съвсем подсигуряват, че инфлацията ще продължи да се повишава и ще надвиши 10%, преди да доближи своя връх към края на годината.

Но по-важното е, че деликатно следеният приръст на базисните цени, който филтрира волатилните цени на храните и силата, продължи да се повишава, което демонстрира, че бързото повишаване на цените се популяризира в цялата стопанска система.

Инфлацията, изключваща цените на храните и горивата, скочи до 5,5% от 5,1%, а още по-тесният измерител, който изключва и цените на алкохола и тютюневите произведения, набъбна до 4,3% от 4,0%.

„ Инфлацията евентуално ще нарасне мощно през идващия месец, насочвайки се към 10%, защото в Германия изтичат някои ограничения за облекчение на енергийните разноски “, обявиха от УниКредит в записка преди публикуването на данните.
Нива на инфлацията по страни (%)
 Нива на инфлацията

Всичко това способства в интерес на огромното нарастване на лихвите от страна на ЕЦБ на 8 септември и цифрите са в интерес на възходящия лагер на „ ястребите “, които чакат извънредно огромно нарастване на лихвите.

Някои от политиците на ЕЦБ акцентират причини в интерес на нарастване на депозитната рента със 75 базисни пункта, която в този момент е нула, до момента в който други се афишират за по-скромно нарастване, в сходство с юлския ход от 50 базисни пункта.

Пазарите също са разграничени, като залозите към този момент клонят към 75 базисни пункта, само че към момента го считат за отворен въпрос.

И въпреки всичко, без значение от решението през септември, посоката на придвижване на лихвените проценти наподобява кристално ясна.

Тъй като инфлацията е прекомерно висока от прекомерно дълго време, в този момент има риск тя да се закрепи, тъй че лихвените проценти ще продължат да се повишават, евентуално и на трите оставащи съвещания на ЕЦБ през тази година.

Лихвите би трябвало да доближат така наречен неутрално ниво, което нито подтиква, нито забавя стопанската система, към края на годината и единственият въпрос е дали ЕЦБ ще надвиши това ниво.

До такова решение обаче остават месеци, а до тогава блокът евентуално ще бъде в криза, защото високите енергийни разноски натежават върху производството и потребителските разноски.

Това ще принуди ЕЦБ да преоцени позицията си и да реши дали спадът е задоволителна дефлационна мощ, с цел да спре растежа на потребителските цени, или към момента е належащо искрено стягане на политиката.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР