Инфлацията в еврозоната продължава своя устремен спад и отбелязва 2-годишно

...
Инфлацията в еврозоната продължава своя устремен спад и отбелязва 2-годишно
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Инфлацията в еврозоната продължава своя устремен спад

Инфлацията в еврозоната продължава своя насочен спад и отбелязва 2-годишно дъно . Това регистрира финансистът и икономист Юлиан Войнов в последния си разбор, оповестен във Фейсбук, в който изяснява и какви ще са следствията за България от това намаляване, а точно:

„ Инфлацията в еврозоната продължава своя насочен спад и отбелязва 2-годишно дъно, достигайки равнище от 2,9% през октомври, което съставлява спад с 1.4 пункта от 4,3% месец по-рано. Но най-важното е, че регистрираната инфлация е по-ниска от предстоящата от икономистите 3,1%. Това, несъмнено, не е най-хубавото развиване за България, тъй като може да затрудни осъществяването на инфлационния аршин за влизане в еврозоната, само че въпреки това може да станем очевидци на много по-бърз спад у нас (най-вероятно), в сравнение с в еврозоната.

Разбира се, главният показател на потребителските цени в еврозоната – този, който изключва храните и силата, понижава относително по-бавно, като се забавя до 4,2% през октомври от 4,5% предходния месец.

Това развиване на ценовото напрежение в еврозоната обаче демонстрира, че там дезинфлационните процеси имат доста ясно изразен тренд и всевъзможни прогнози и упования за следващо повдигане на лихвените нива, които апропо ЕЦБ остави без смяна предходната седмица, са общо взето непремерени брътвежи, които нямат нищо общо с действителността.

Цикълът на повишение на лихвите завърши, а оттук насетне следва само тяхното понижение през идната година, като въпросът е по кое време, а не дали и определящият фактор ще бъде скоростта на закъснение на европейската стопанска система, в това число и тази на България. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР