Инфлацията в еврозоната през януари е достигнала нова рекордна стойност

...
Инфлацията в еврозоната през януари е достигнала нова рекордна стойност
Коментари Харесай

Евростат: Рекордна инфлация в еврозоната от 5,1% през януари

Инфлацията в еврозоната през януари е достигнала нова рекордна стойност от 5,1 на 100 на годишна основа, все по този начин под натиска на цените на силата, сочи предварителна оценка на.

През декември индикаторът доближи 5 %.

Европейската статистическа работа не е записала в никакъв случай до момента такива данни от началото на тези статистики през януари 1997 година за 19-те страни от валутния съюз. Очаква се това да ускори натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която се събира на следващия ден на съвещание по паричната политика, отбелязва Агенция Франс Прес.

Експертите чакат институцията да задържи главните си лихви на настоящето им исторически ниско ниво и да се въздържи да афишира вероятно идно повишаване на ставките.

Според ЕЦБ инфлацията остава временен феномен и се чака да спадне през 2023 година, след пик през 2022 година

Скокът на индикатора, следен от месеци, се дължи най-много на извънредно мощното повишаване на цените на силата, по-специално на газа и електричеството.

През януари цените на силата са нарастнали с 28,6 на 100 в еврозоната (спрямо +25,9 % през декември).

Следват храните, алкохолът и тютюневите произведения (+3,6 на 100 след 3,2 на 100 през декември), услугите (+2,4 на 100, колкото и през декември).

Инфлацията при промишлените артикули, отвън силата обаче е забавила ритъм (+2,3 на 100 по отношение на 2,9 на 100 през декември).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР