Инфлацията в еврозоната през февруари ще е средно 8,5%, като

...
Инфлацията в еврозоната през февруари ще е средно 8,5%, като
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната най-ниска в богатите държави

Инфлацията в еврозоната през февруари ще е приблизително 8,5%, като най-ниска ще е в най-богатите страни, според прогнозните данни на Евростат.

Люксембург, който има най-големия Брутният вътрешен продукт на човек от популацията и най-високия стандарт на живот в целия Европейския съюз, е с най-ниската инфлация на годишна база - едвам 4,8%. В Белгия на годишна основа през февруари се чака да е едвам 5,5%. Тенденцията там, в Германия, а и в други страни от еврозоната, е годишното повишаване да понижава последователно и предстоящите за февруари резултати никога не се дължат на някакъв внезапен спад.

В тези най-богати страни на процедура към този момент има повишаване, което е три пъти по-ниско от най-бедните и отвън еврозоната, в това число и България. У нас последните данни, които са за януари, сочат 16,4% годишна инфлация. А в Унгария, която страда най-вече от повишаването на артикули и услуги, годишното нарастване през януари доближи 26,2%.

Единственото изключение на страни от еврозоната, в които има доста висока инфлация, са Литва, Латвия и Естония, в които февруарското повишаване, макар че понижава, към момента е сред 17 и 20%
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР