Инфлацията в еврозоната през декември се забавя до минимален от

...
Инфлацията в еврозоната през декември се забавя до минимален от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се забавя до 8-месечен минимум

Инфлацията в еврозоната през декември се забавя до най-малък от осем месеца насам размер, демонстрират предварителните данни на статистическата работа на Европейски Съюз - Eurostat.

Потребителските цени в 19-те страни от валутния съюз през декември са се покачили с 1,6% по отношение на същия месец на миналата година.

През ноември м.г. инфлацията регистрира растеж от 1,9%. Целевата стойност на този индикатор, несъмнено то Европейската централна банка, е инфлация малко под 2 на 100.

Потребителските цени, без отчитането на такива волатилни фактори като цените на енергоносителите, питателните артикули и алкохола (индекс CPI Core), през декември са се повишили с 1% на годишна база, след подобен растеж месец по-рано.

Забавянето на общата инфлация в съществени линии се дължи на спада на петролните цени. Стойността на енергоносителите през предишния месец са нарастнали с 5,5% в годишно изражение, след растеж от 9,1% през ноември.

Хранителните артикули, алкохола и тютюневите произведения през декември са поскъпнал с 1,8%, след растеж н тези цени от 1,9% за предходния месец.

Цените на услугите са се покачили с1,3% втори месец подред.

Годишната инфлация в Германия през декември се забавя от 2,2% до 1,7%, във Франция - от 2,2% до 1,9%. В Испания потребителските цени се повишават с 1,2% след растеж от 1,7% в ноември.

Европейската централна банка на последното си съвещание през декември още веднъж съобщи, че има желание да резервира ниските лихвени ставки на сегашните им ниски равнища минимум до края на лятото на 2019 година. В същото време паричният регулатор на еврозоната удостовери прекратяването на пазаруването на активи в края на 2018 година.

ЕЦБ увеличи упованията си за инфлацията през предходната година от 1,7% на 1,8%. Прогнозата за 2019 година бе намалена от 1,7% на 1,6%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР