Инфлацията в еврозоната отново направи скок през октомври и достигна

...
Инфлацията в еврозоната отново направи скок през октомври и достигна
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната отчете нов рекорд от 10.7% на фона на забавяща се икономика

Инфлацията в еврозоната още веднъж направи скок през октомври и доближи нов връх в историята на валутния блок - 10.7% съгласно предварителна оценка на Евростат. Цените не престават да вървят нагоре макар напъните на Европейската централна банка (ЕЦБ), която стяга лихвените условия с невиждани темпове в опит да охлади търсенето и да приведе инфлацията към задачата от 2%. Поскъпването на потребителската кошница през октомври надвишава упованията на икономистите съгласно изследване на Bloomberg.

Междувременно стопанската система на блока продължава да губи инерция и ускорява опасенията, че криза е неизбежна. Ръстът на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие се забавя до едвам 0.2% по отношение на предходното, демонстрира. Резултатът е по-лош от предвиждания и съставлява внезапно закъснение след растеж от 0.8% през април-юни. С енергийната рецесия, която затруднява бизнеса и семействата, от ден на ден са упованията растежът да премине в спад през зимата. " Поредният скок на инфлацията през октомври акцентира, че четвъртото тримесечие ще бъде мъчно. В допълнение към бързото стягане на финансовите условия, вероятността за криза през зимата остава ", пишат анализаторите на Bloomberg Economics.

Драстично закъснение през третото тримесечие беше неизбежно в Испания и Франция с избедняването на постпандемичния взрив в туризма и развлеченията. Германската стопанска система обаче регистрира непредвиден напредък за тримесечието и съумя да избегна стесняване. Като цяло растежът при множеството страни е покрай нула, а съгласно предварителните данни Латвия, Белгия и Австрия са с негативен растеж на тримесечна база.
Реклама
Данните идват дни откакто до най-високото равнище от повече от десетилетие, а централни банкери се оповестиха в поддръжка на още огромни покачвания. Мекото време и по-добрите от предстоящото доставки на природен газ доведоха до забележителен спад в борсовите цени на силата, само че войната в Украйна към момента крие опасности за бъдещите доставки.

Въпреки че мотор за инфлацията остават разноските за сила и храна, базовата инфлация, която изключва тези два детайла, също означи връх, наблягайки какъв брой широкоразпространено е повишаването.

Макар да признава, че рецесията в еврозоната " става все по-вероятна ", шефът на Нидерландската централна банка Клаас Нот сподели в неделя, че поддържа повишение на лихвения % от сред 50 и 75 базисни пункта на последната за годината среща за установяване на паричната политика през декември. Други централни банкери обаче са обезпокоени от стопански спад и считат, че лихвите не трябва да се покачват прекомерно бързо. В понеделник еврото падна с над 0.7% и още веднъж се движи под паритет по отношение на $.
Свързани публикации Лихвите поемат гладко нагоре, фирменото кредитиране се свива през септември 28 октомври 2022, 09:55 ЕЦБ увеличи главния си лихвен % с още 0.75 пункта 27 октомври 2022, 17:09 Американската стопанска система набъбна повече от предстоящото 27 октомври 2022, 17:02 Краят на безплатния обяд с дълга 24 октомври 2022, 13:45 Европа се e запътила към криза. Колко тежка ще е тя? 14 септември 2022, 11:51 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР