Инфлацията в еврозоната може да не отговори на очакванията на

...
Инфлацията в еврозоната може да не отговори на очакванията на
Коментари Харесай

Шефът на Бундесбанк изрази притеснения за по-трайна висока инфлация

Инфлацията в еврозоната може да не отговори на упованията на ЕЦБ и да се задържи над 2% за по-дълго време. Това съобщи президентът в оставка на Бундесбанк  и член на Управителния съвет на Европейската централна банка  Йенс Вайдман, представен от Ройтерс.

Според него затова ЕЦБ не би трябвало да се ангажира с поддържане на удобната си политика прекомерно дълго.

Неговият коментар идва след изявление на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която прикани за продължителна поддръжка за стопанската система на еврозоната и за отбягване на прибързано стягане на паричната политика. Позицията на Вайдман е противоположна.

„ По високите инфлационни упования и по-големият растеж на заплатите биха могли да засилят ценовият напън в средносрочен проект. Може да се окаже, че темповете на инфлация няма да се намалят под нашата цел в средносрочен проект, както се предвиждаше по-рано “, сподели той.

Вайдман, който ще се отдръпна от управителния пост на централната банка на Германия в края на годината, следвайки десетилетие на значително безрезултатно опълчване на политиката на ЕЦБ за лесни пари, съобщи, че Европейската централна банка би трябвало да даде сигнал, че е подготвена да затегне политиката си, в случай че се появи такава потребност.

 „ Предвид забележителната неустановеност по отношение на вероятностите за инфлация, паричната политика не би трябвало да се ангажира прекомерно дълго с актуалната си експанзионистична позиция “, сподели той.

По-рано Кристин Лагард съобщи, че е „ е малко евентуално изискванията за повишение на лихвите да бъдат изпълнени през идната година “, и че ЕЦБ би трябвало да продължи да бъде макар „ нежеланата и мъчителна “ инфлация, която визира изключително мощно по-бедните хора. Тя продължава да е на мнение, че инфлацията е преходна и ще се намали през идната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР