Инфлацията в еврозоната е достигна нов рекорден връх през декември,

...
Инфлацията в еврозоната е достигна нов рекорден връх през декември,
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се ускори до нови рекорди през декември

Инфлацията в еврозоната е доближи нов рекорден връх през декември, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат.

Според предварителната оценка на службата инфлацията в района на единната валута се е ускорила до 5% на годишна база през декември. За съпоставяне, годишната инфлация през ноември беше 4,9%.

Това е най-високото равнище на годишната инфлация в еврозоната от старта на воденето на тази статистика през 1997 година и е значително по-високо от годишната цел на Европейската централна банка за ниво от 2%.

Най-голям принос за растежа на потребителските цени през декември за следващ път има силата, където се следи нарастване от 26% по отношение на същия месец на миналата година. Припомняме, че през ноември бе регистриран скок от 27,5% на годишна основа.

При цените на храните, алкохола и тютюневите произведения покачването е от 3,2% на годишна база, като предходният месец то бе 2,2%. При неенергийните промишлени артикули има растеж от 2,9%, следвайки покачване от 2,4% през ноември, до момента в който при услугите нарастването е от 2,4% по отношение на 2,7% предходния месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР