Инфлацията в еврозоната достигна до нов рекорд от 10% през

...
Инфлацията в еврозоната достигна до нов рекорд от 10% през
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достигна до нов рекорд през септември

Инфлацията в еврозоната доближи до нов връх от 10% през септември, нов връх, който ще ускори упованията за ново скок на лихвените проценти идващия месец от Европейската централна банка, написа " Ройтерс ".

Ръстът на цените в 19-те страни, споделящи еврото, се форсира от 9,1% през август, демонстрират данни на Евростат в петък, надминавайки упованията за четене от 9,7%, като някои членове на еврозоната означават най-бързия растеж на цените от времето на Корейската война за 70 години преди.

Инфлацията към момента се движи основно от нестабилните цени на силата и храните, само че продължи да се уголемява, като съвсем всички категории, от услуги до промишлени артикули, в този момент демонстрират мъчително високи стойности.

Това евентуално ще провокира напън над ЕЦБ, която цели растеж на цените от 2%, защото допуска, че инфлацията от ден на ден се подхранва от прекалено търсене и има риск да се утвърди.

„ Септемврийските данни за инфлацията са грозни на всички места, като всички необятни категории изпитват ускорение на инфлацията “, сподели икономистът от ING Бърт Колийн. „ Това скрепява договорката за ново нарастване от 75 базисни пункта от Европейската централна банка през октомври. “

Базовата инфлация, която филтрира нестабилните цени на храните и горивата и се следи от близко от ЕЦБ, също скочи до нов връх, добавяйки към спешността за още покачвания на лихвените проценти след прекомерно огромни придвижвания през юли и септември.

Като се изключат цените на храните и горивата, инфлацията скочи до 6,1% от 5,5%, до момента в който даже по-тесен индикатор, който също изключва алкохола и тютюна, се увеличи до 4,8% от 4,3%.

Междувременно цените на силата са нарастнали с 41% спрямо преди година. Непреработените храни са нарастнали с 13%, демонстрират още данните на Евростат.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР