Инфлацията в Европейския съюз се понижи през март за пети

...
Инфлацията в Европейския съюз се понижи през март за пети
Коментари Харесай

В осем страни на ЕС инфлацията през март е по-висока от българската

Инфлацията в Европейския съюз се намали през март за пети следващ месец, достигайки 8,3% на годишна база, а в еврозоната - до 6,9%, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

В същото време хармонизираната инфлация в България се намали през март до 12,1% от 13,7% през февруари, като по-висока инфлация е регистрирана в осем други членки на съюза - Унгария, Латвия, Чехия, Естония, Полша, Литва, Словакия и Румъния.

Инфлацията в еврозоната се увеличи през март с 0,9% по отношение на месец по-рано,

само че се забави на годишна база до 6,5% от 8,5% през февруари, откакто през октомври 2022 година удари рекорден връх от 10,6% - най-високата инфлация, откогато европейската статистика разполага с този вид данни от 1991 година насам.

Инфлацията през март 2023 година е най-ниската от повече от година насам (от февруари 2022 г.).

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) в еврозоната обаче се форсира на годишна база през март до 5,7% от 5,6% през февруари, което удостоверява, че ЕЦБ ще продължи с политиката на повишение на лихвите и на идващото съвещание през май, откакто от юли 2022г. насам централната банка към този момент подвигна лихвените ставки с цели 350 базисни пункта.

Продължават дебатите дали на съвещанието на 4-ти май ЕЦБ ще затегне лихвените ставки с 25 или с 50 базисни пункта,

като единствено два дни преди този момент ще станат ясни предварителните данни за инфлацията в еврозоната през април.

В рамките на целия Европейски Съюз показателят на потребителските цени (CPI) също набъбна през март с 0,9% по отношение на месец по-рано, до момента в който инфлацията на годишна база се забави до 8,3% от 9,9% през февруари, отстъпвайки за пети следващ месец от рекордния връх от 11,5 на 100, регистриран предишния октомври.

Точно година по-рано (през март 2022 г.) инфлация в Европейски Съюз и еврозоната беше на равнища надлежно от 7,8% и от 7,4 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР