Инфлацията в Европейския съюз e нараснала до 6,2% през февруари

...
Инфлацията в Европейския съюз e нараснала до 6,2% през февруари
Коментари Харесай

Годишната инфлация в ЕС и Еврозоната продължава да расте

Инфлацията в Европейския съюз e повишена до 6,2% през февруари 2022 година, откакто предходният месец индикаторът доближи равнище от 5,6%, сочат данните на Европейската статистическа послужвам Евростат. За сравнение през февруари 2021 година годишната инфлация 1,3%.

В еврозоната годишната инфлация се е повишила до 5,9% през предишния месец, откакто през януари бе на равнище от 5,1%. Година по-рано индикаторът бе на равнище от 0,9 на 100.

Данните на Евростат за България демонстрират ускоряване на инфлацията до 8,4% на годишна база през февруари. Месец по-рано е регистрирано ниво от 7,7%.

Най-нисък ритъм на годишна инфлация отбелязва Франция и Малта - по 4,2 на 100, следвани от Португалия, Финландия и Швеция (по 4,4%).

Най-високи годишни темпове са регистрирани в Литва (14,%), Естония (11,6%) и Чехия (10%).

В съпоставяне с януари годишната инфлация е спаднала в две страни членки и се е нараснала в двадесет и пет.

Най-голям принос за растежа на потребителските цени в еврозоната през февруари за следващ път имат цените на силата, които са се повишили с 3,12 процентни пункта. При цените на услугите покачването е от 1,04 п процентни пункта, а при храните, алкохола и тютюневите произведения – 0,99 процентни пункта. При неенергийните промишлени артикули се регистрира растеж от 0,81 процентни пункта.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР