Инфлацията в Европа се понижи отново през юни, но спадна

...
Инфлацията в Европа се понижи отново през юни, но спадна
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа падна до 5,5%, но това няма да спре повишаването на лихвените проценти на централната банка

Инфлацията в Европа се намали още веднъж през юни, само че спадна прекомерно постепенно, с цел да предложи огромно облекчение на купувачите , мърморещи против ценовите етикети, или да спре повече покачвания на лихвените проценти, които ще покачат цената на заемите в цялата стопанска система, написа „ Асошиейтед прес “.

Годишният % от 5,5% е спад от 6,1% през май в 20-те страни, които употребяват евровалутата , заяви статистическата организация на Европейския съюз Евростат в петък.

Въпреки че това е огромен спад от пика от 10,6% през октомври , непрекъснато високите цени в Съединени американски щати, Европа и Обединеното кралство накараха някои от най-хубавите централни банкери в света да дадат ясно да заявят, че ще продължат да покачват лихвите и ще ги оставят там, до момента в който инфлацията спада до тяхната цел от 2%, считана за най-хубава за стопанската система.

Потребителите в Европа видяха облекчение на разноските за сила , които спаднаха с 5,6% след миналогодишната рецесия, до момента в който цените на храните се покачиха с 11,7% по отношение на година по-рано, намалявайки от 12,5% през май.

Базисната инфлация , която изключва променливите разноски за храна и горива и предлага по-ясна картина на дълготраен ценови напън, се увеличи леко до 5,4% от 5,3% предходния месец. Инфлацията варираше в необятни граници в еврозоната Словакия застава най-високо с 11,3%. Германия, най-голямата стопанска система в Европа, означи 6,8%, а Франция регистрира 5,3%. Три страни попадат под задачата на ЕЦБ от 2%: Люксембург с 1%, Белгия с 1,6% и Испания с 1,6%.

Първоначалното експлоадиране на инфлацията беше подхранвано от нахлуването на Русия в Украйна , което докара до повишаване на цените на силата и храните . Възстановяването на световната стопанска система от пандемията от COVID-19 също обтегна доставките на части и първични материали. Цените на силата и пшеницата спаднаха до равнищата отпреди войната и проблемите с веригата за доставки се облекчиха, само че инфлацията продължава да се промъква в други елементи на стопанската система.

Компаниите, предоставящи услуги вместо артикули – голяма част от стопанската система, в това число всичко – от разчистване на офиси до прически и медицински грижи – покачиха цените си . Хотелите и самолетните компании таксуват повече летните пасажери, а служащите упорстват за покачване на заплатите, с цел да компенсират изгубената си покупателна дарба .

Европейската централна банка – дружно със своите сътрудници по света – бързо покачва лихвените проценти, основното лекарство против инфлацията. Повишаването на референтния лихвен % на ЕЦБ прави по-скъпо вземането на заеми от хората за закупуване на жилища и коли, а за бизнеса – придобиването на нови офис здания и фабрично съоръжение. Това понижава търсенето , като работи за понижаване на ценовите равнища .

Едно явно влияние беше при жилищата, като цените започнаха да падат след траяло години рали в цяла Европа, защото купувачите на жилища заобикалят да желаят ипотеки. Тези, които би трябвало да рефинансират жилищните си заеми, също са изправени пред вероятността да заплащат хиляди повече от преди.

Въпреки че инфлацията спадна бързо, защото първите покачвания на лихвените проценти се постановиха, прекосяването на последната миля до 2% може да отнеме повече време и да бъде по-трудно, споделят централните банкери.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предизвести тази седмица, че инфлацията се оказва по-устойчива от предстоящото. На годишната политическа конференция на банката в Синтра, Португалия, тя се причисли към ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл и шефа на Bank of England Андрю Бейли, като обясни, че лихвите ще се покачат и ще останат там толкоз дълго, колкото е належащо. Джак Алън-Рейнолдс, заместник-главен икономист за еврозоната в Capital Economics акцентира:

„ Силата на базисната инфлация в данните от петък значи, че ЕЦБ ще продължи да пораства. “

Лагард съвсем даде обещание нарастване на срещата на ЕЦБ на 27 юли, а Алън-Рейнолдс показа, че има „ добър късмет за ново нарастване и на идната среща през септември “ .

ЕЦБ увеличи лихвите осем пъти подред, от минус 0,5% до 3,5%. Високите проценти породиха опасения по отношение на евентуалното им влияние върху растежа, изключително тъй като стопанската система на еврозоната леко се сви в края на предходната и началото на тази година.

Но с рекордно ниската безработица от 6,5%, стопанската система към момента има обилни мощни страни.

Малкият спад в производството в Европа наподобява повече на застоялост, сподели Лагард в четвъртък, а главната прогноза на ЕЦБ „ не включва криза, само че това е част от риска “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР