Инфлацията в Чехия скача до 17,2 процента през юни на

...
Инфлацията в Чехия скача до 17,2 процента през юни на
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Чехия скочи до 17,2 процента през юни


Инфлацията в Чехия скача до 17,2 % през юни на годишна база, което е над предстоящото, демонстрират данните на Чешката статистическа работа, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Прогнозите на икономисти бяха, че цените в страната ще се усилят със 17 % през предишния месец, откакто през май се покачиха с 16 % на годишна база, отбелязва ДПА.

" Най-голям дял в този скок на инфлацията още веднъж има покачването на цените на храните, които нарастват с 18 % през юни на годишна база ", съобщи почитан представител на чешката статистическа работа. 

В други браншове обаче през юни е регистрирано още по-голямо повишаване на годишна база - транспортни разноски (+24,0 процента), цени в заведения за хранене и хотели (+23,1 на сто), а при жилищните разноски, при сметките за вода, сила и за гориво нарастването е с 22,8 %. 

На месечна база потребителските цени в Чехия са се повишили през юни с 1,6 % по отношение на май. Чешката статистика регистрира, че най-голямо е месечното нарастване при жилищните разноски, при сметките за вода, ток, за природен газ и други горива, както и при цените на храните и безалкохолните питиета. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР