Инфлацията в България вече докосва 18%Инфлацията в България поставя нови

...
Инфлацията в България вече докосва 18%Инфлацията в България поставя нови
Коментари Харесай

Вечерни новини: Инфлацията у нас докосва 18%; Поевтиняване на газа през зимата?

Инфлацията в България към този момент допира 18%
Инфлацията в България слага нови върхове, като през август към този момент приближава 18%. На сходно равнище растежът на цените на дребно е бил през 1998 година – след укротяването на хиперинфлацията в страната. Данните на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че цените стартират да се форсират още от пролетта на предходната година, само че най-големите скокове са след февруари 2022 година, когато Владимир Путин стартира войната си против Украйна.
Goldman Sachs чака внезапно поевтиняване на газа през зимата
Страните в Европа могат да устоят на прекъсването на съветския газ тази зима, защото главоболията с доставките може би са били „ сполучливо позволени “, сочи разбор на водещата американска банка Goldman Sachs. Според специалистите в нея цената на газа евентуално ще падне с повече от 50% тази зима, защото напъните на страните от Европейския съюз да избегнат огромния дефицит се оказват ефикасни.
STEM кабинетите: ще трансформират ли българското обучение?
STEM кабинетите са последният вик на модата в просветителната система, като от няколко години те стават все известни и в България. В основата ѝ на тази идея стои Националната стратегия “Изграждане на учебна STEM среда ”, която се разпростира в плана по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). За основаването на подобен вид кабинети по програмата са финансирани малко над 260 учебни заведения. Те са оборудвани с електронни дъски, разнообразни лаборатории и така нататък Чрез тях учениците могат да учат по-лесно и прелестно другите типове естествени и точни науки.
МФ ще опита да набере 4 милиарда лева от външните дългови пазари
Служебният кабинет ще се опита да пласира външен дълг за най-малко 2 милиарда евро (около 4 милиарда лева.) в четвъртък, оповестява „ Капитал “, базирайки се на източници от пазара, които са получили известия от банки, обслужващи емисията. Според информацията на изданието сигурно ще бъдат препоръчани еврооблигации както със 7-, по този начин и с 12-годишен матуритет. При съществуване на по-голям инвеститорски интерес, може да се прибавят и 20-годишни бумаги, както и да бъде пласиран по-голям размер от в началото заложения.
Мегаскъпата автомагистрала Русе – Велико Търново става народен обект
Служебният кабинет афишира за народен обект бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново. Това заяви районният министър Иван Шишков на брифинг след съвещание на Министерския съвет. По този метод ще бъдат ускорени всички процедури, свързани със строителството на прескъпия аутобан. Също по този начин Министерският съвет е одобрил смяна в Общия организационен проект, с което разширението на столичното метро до кв. „ Слатина “ ще може да бъде задвижено.
Кабинетът задвижи узаконяването на „ Хемус “ и пътя Видин – Ботевград
Служебният кабинет се пробва да откри решение на „ противозаконните “ огромни инфраструктурни обекти. За задачата са направени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които да създадат „ търпими “ сходни обекти. Законопроектът към този момент е качен за публично разискване от Министерство на районното развиване и е ключът към по-бързото строителство на автомагистрала „ Хемус “ и част от скоростния път Видин – Ботевград.
Бизнесът е срещу топлофикациите да получават евтиния газ
Бизнесът се разгласи срещу концепцията най-евтиният газ, който държавният оператор „ Булгаргаз “ набира, да отива към топлофикациите в страната. Това излиза наяве от позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратена до няколко отраслови министри от служебния кабинет и до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). От писмото излиза наяве, че кабинетът готви точно такива ремонти в наредбата за контролиране на цените на природния газ.
За седем месеца българският експорт приближава 55 милиарда лева
За първите седем месеца от годината България е изнесла артикули за близо 55 милиарда лева, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Внушителният резултат е реализиран с помощта на ускорената инфлация, която подвига цената на българските артикули, продавани в чужбина. Лошата вест обаче е, че вносът в страната също се оскъпява и за интервала януари – юли надхвърля 61 милиарда лева
Европейски Съюз би трябвало да прекъсне суровинната си взаимозависимост от Китай
Европейският съюз би трябвало с ускорени темпове да върви към диверсификация на доставката и обработката на първични материали и да не повтаря грешката с природния газ. За тази цел Европейската комисия възнамерява да сътвори Суверенен фонд, който да подсигурява, че бъдещето на европейската стопанска система ще се твори в Европа. Това сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която изнесе годишната си реч за положението на Съюза.
ESG стандартите ще бъдат все по-важни в България
ESG не е просто абревиатура, означаваща все по-налагащите се екологични, обществени и управнически стандарти, които фирмите би трябвало да следват, а инвестиция в бъдещето, тъй че природата ни да бъде опазена и за идващите генерации. Редица компании, представители на университетската общественост, неправителствени организации и други ESG експерти си подадоха ръце и обмениха хрумвания по отношение на използването на стандартите по време на специфичното събитие „ ESGnews & Friends “, проведено от ESGnews.bg – единствената сходна платформа в България.
А1 е най-хубавият шеф в бранша на телекомуникациите
А1 e победител във водещите награди за най-хубав шеф Career Show Awards 2022 в категория „ Телекомуникации “. Конкурсът отличава най-хубавите практики в привличането, задържането и развиването на чиновниците, оценени от влиятелно жури, формирано от специалисти и експерти с дълготраен опит в бизнеса, неправителствените организации и медиите.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР